Franța va naționaliza complet gigantul energetic EDF

Franța va naționaliza complet gigantul energetic EDF
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Franța va naționaliza Électricité de France (EDF), una dintre cele mai mari companii energetice din Europa, mare producător nuclear de electricitate și furnizor, totodată, unde deja statul are 84 la sută din acțiuni. Pentru achiziția restului acțiunilor guvernul francez ar urma să plătească 5 miliarde de euro, la prețul curent de la bursă.

Decizia franceză, care s-ar putea transforma într-o tendință europeană, este menită să ofere guvernului Franței controlul integral asupra procesului de restructurare a grupului EDF, foarte îndatorat în timp ce se confruntă cu criza energetică europeană, exacerbată de perspectiva unei opriri bruște a livrărilor de gaze rusești.

EDF produce circa 70 la sută din electricitatea Franței în centralele sale nucleare, pe care se bazează Guvernul francez pentru atenuarea impactului scumpirii energiei.

„Pot să vă confirm astăzi că statul intenţionează să controleze 100 la sută din capitalul EDF. (…) Trebuie să ne asigurăm suveranitatea în fața războiului (din Ucraina) și a provocărilor colosale care se profilează”, a spus premierul Franței, Elisabeth Borne, citată de Reuters.

Opţiunea naţionalizării EDF a fost evocată şi de preşedintele Emmanuel Macron, care intenţionează să facă din această companie principalul pilon al unui program de investiţii semnificative în noi reactoare nucleare.

EDF se confruntă cu mari probleme, într-un moment în care Europa se străduiește să găsească alternative la aprovizionarea cu gaze rusești.

Jumătate dintre reactoarele sale nucleare sunt vechi și în prezent deconectate, parțial din cauza problemelor de coroziune, ceea ce a dus la reducerea producției nucleare.

Pe de altă parte, Guvernul francez a provocat pierderi EDF când a obligat-o să vândă mai multă energie electrică la preţuri reduse, pentru a proteja consumatorii şi companiile de creșterea preţurilor.

Compania spune că pierderile de producție vor reduce profitul de bază în acest an cu 18,5 miliarde de euro, iar vânzările la prețuri reduse vor scădea încasările cu încă 10,2 miliarde de euro.

Datoriile EDF vor crește cu 40 la sută în acest an, până la peste 61 de miliarde de euro. Între timp, reactoarele nucleare de nouă generație planificate necesită investiții de peste 50 de miliarde de euro.

Astfel că achiziția integrală a acțiunilor EDF deschide calea unor noi capitalizări pentru a acoperi pierderile companiei și costurile dezvoltării, inclusiv în sectorul regenerabilelor.

EDF s-a născut în 1946 prin concentrarea a peste 1.000 de companii de producţie, transport şi distribuţie de energie electrică. Primul reactor nuclear din Franţa a început să funcţioneze în 1963. EDF este listată la Bursa din Paris din 2005.

Citit 875 ori Ultima modificare Vineri, 08 Iulie 2022 18:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.