UE construiește un buncăr securizat, ferit de spionii ruși

UE construiește un buncăr securizat, ferit de spionii ruși
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Uniunea Europeană (UE) construiește un buncăr securizat, de 8 milioane de euro, la Bruxelles. Acolo, liderii vor putea discuta secrete fără ca rușii sau alții să tragă cu urechea - spun surse citate de EUobserver.

Buncărul nu va fi conectat la internet, dar va fi echipat cu tehnologie internă pentru conferințe. Va avea o izolație certificată de NATO, care va reduce riscul de interceptare a undelor electromagnetice și radio. Liderii UE vor trebui să-şi lase telefoanele, laptopurile, ceasurile smart şi orice alte dispozitive electronice, inclusiv aparatele auditive, la intrare.

Sala ar urma să poată găzdui aproximativ 100 de persoane - până la 34 de lideri cu însoțitorii lor, personal tehnic și de catering. Buncărul va fi controlat cu minuţiozitate înainte şi după fiecare reuniune, pentru a se găsi şi neutraliza orice dispozitiv de ascultare.

Liderii vor beneficia de un nivel corespunzător de confort, iar decorul va fi unul fix. Nu vor exista flori sau alte obiecte care se pot schimba frecvent.

Buncărul ar urma să fie construit până în 2024, în complexul Consiliului Uniunii Europene, la Bruxelles. Încă nu s-a decis locul exact, însă oficialii analizează varianta unuia care să fie aproape de sala obişnuită de reuniuni a UE, astfel încât deplasarea pentru lideri să fie cât mai uşoară.

Doi spioni ruși care au fost expulzați recent de Belgia erau specialiști în interceptarea semnalelor. În ultimii ani, şi China, şi Israelul au fost implicate în scandaluri de spionaj la Bruxelles.

Citit 513 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2022 17:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.