42 de state cer Rusiei să retragă trupele de la centrala nucleară Zaporojie

42 de state cer Rusiei să retragă trupele de la centrala nucleară Zaporojie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

42 de state, între care și România, au semnat o declarație comună cu privire la situația de la centrala nucleară Zaporojie, cerând Rusiei să retragă de urgență trupele de la centrala nucleară.

Declarația este emisă în numele Australiei, Austriei, Belgiei, Bulgariei, Canadei, Croației, Ciprului, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Franței, Georgiei, Germaniei, Greciei, Irlandei, Islandei, Italiei, Japoniei, Letoniei, Liechtensteinului, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord, Macedoniei de Nord, Norvegiei, Noii Zeelande, Poloniei, Portugaliei, Republicii Coreea, Republicii Moldova, României, Slovaciei, Sloveniei, Spaniei, Suediei, Turciei, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Statelor Unite ale Americii, precum și al Uniunii Europene.

„Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, o țară suverană, reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU. Susținem cu tărie importanța celor șapte piloni fundamentali ai securității și siguranței nucleare, așa cum au fost subliniați de directorul general al AIEA, Grossi. Controlul exercitat de Rusia asupra centralei nucleare Zaporojie - cea mai mare centrală nucleară din Europa - reprezintă un mare pericol pentru aceste principii. Desfășurarea de personal militar și armament rusesc în instalația nucleară este inacceptabilă și nu respectă principiile de siguranță, securitate și garanții pe care toți membrii AIEA s-au angajat să le respecte. Prezența forțelor militare rusești la centrala nucleară Zaporojie împiedică operatorul și autoritățile ucrainene să își îndeplinească obligațiile în materie de securitate nucleară și radiologică în conformitate cu convențiile internaționale și cu standardele de securitate ale AIEA și împiedică AIEA să își îndeplinească mandatul de garanții”, se arată în declarația comună semnată, postată pe www.eeas.europa.eu și citată de Mediafax.

Statele îndeamnă Federația Rusă să își retragă „imediat” forțele militare și tot personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din împrejurimile imediate ale acesteia și din întreaga Ucraină, astfel încât operatorul și autoritățile ucrainene să își poată relua responsabilitățile suverane în interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei. De asemenea, statele semnatare cer ca personalul de exploatare legitim al centralei să își poată îndeplini sarcinile fără interferențe externe, amenințări sau condiții de lucru inacceptabil de dure.

„Acest lucru va permite, de asemenea, AIEA să își desfășoare verificarea în conformitate cu obligațiile de garanții ale Ucrainei în condiții de siguranță și securitate și în timp util. Susținem pe deplin activitatea AIEA și a directorului general al acesteia pentru a asista Ucraina în domeniul siguranței nucleare, al securității și al punerii în aplicare a garanțiilor în timpul războiului de agresiune actual al Rusiei împotriva Ucrainei, respectând în același timp suveranitatea deplină a Ucrainei asupra teritoriului și infrastructurii sale. După cum s-a exprimat deja în Rezoluția GOV/2022/17 a Consiliului guvernatorilor, este de netăgăduit că invazia Rusiei și prezența sa continuă la instalațiile nucleare ucrainene sporesc semnificativ riscul de incidente și accidente nucleare. Condamnăm cu fermitate utilizarea de către Rusia a dezinformării pentru a încerca să justifice acțiunile sale ilegale în Ucraina. Comunitatea internațională va trage Rusia la răspundere pentru agresiunea sa, iar Rusia trebuie să își asume întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale ilegale în Ucraina”, se mai arată în declarație.

Citit 354 ori Ultima modificare Luni, 15 August 2022 18:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.