Gorbaciov, "șocat" și "bulversat" de războiul din Ucraina

Gorbaciov, "șocat" și "bulversat" de războiul din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, care s-a stins din viață în noaptea de 30 spre 31 august 2022, la vârsta de 91 de ani, a fost şocat şi bulversat de războiul din Ucraina în ultimele sale luni de viaţă şi a fost devastat din punct de vedere psihologic în ultimii ani de înrăutăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Kiev, a declarat joi translatorul său, Pavel Palajcenko, relatează Reuters.

Palajcenko, care a lucrat timp de 37 de ani cu fostul lider sovietic şi care i-a fost alături la numeroase summituri SUA - URSS, a vorbit la telefon cu Gorbaciov în urmă cu câteva săptămâni şi afirmă că el şi alţii au fost uluiţi de cât de mult l-au traumatizat pe acesta evenimentele din Ucraina. "Nu este vorba doar de operaţiunea (militară) care a început pe 24 februarie, ci de întreaga evoluţie a relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina din ultimii ani, care a fost cu adevărat o lovitură puternică pentru el. Chiar l-a zdrobit emoţional şi psihologic", a declarat Palajcenko, într-un interviu acordat Reuters. "A fost foarte evident pentru noi în conversaţiile cu el că a fost şocat şi bulversat de ceea ce se întâmpla (după pătrunderea trupelor ruse în februarie în Ucraina) din tot felul de motive. El credea nu numai în apropierea dintre poporul rus şi cel ucrainean, ci şi că cele două naţiuni sunt întrepătrunse", a adăugat el.

Poziţia lui Gorbaciov faţă de Ucraina era complexă şi contradictorie în mintea sa, deoarece el încă mai credea în ideea marii Uniuni Sovietice. Cu toate acestea, Palajcenko a afirmat că, în opinia sa, fostul lider sovietic nu ar fi lansat un război pentru a recrea fosta URSS, pe care a condus-o în perioada 1985-1991.

Citit 548 ori Ultima modificare Vineri, 02 Septembrie 2022 16:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.