Reducere drastică a fondurilor europene pentru Ungaria

Reducere drastică a fondurilor europene pentru Ungaria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comisia Europeană a propus, cu unanimitate, reducerea fondurilor europene ale Ungariei cu 65 la sută, din cauza corupției și încălcării normelor statului de drept. Decizia finală va fi luată, însă, de Consiliul European, care are la dispoziție o lună.

Într-o premieră la nivelul Uniunii Europene, executivul european a anunțat duminică faptul că propune blocarea a 65 la sută din fondurile europene pe care le primește Ungaria prin trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, echivalentul a 7,5 miliarde de euro, din cauza corupției și a declinului democrației înregistrat la Budapesta, relatează Reuters.

Comisia Europeană a propus, duminică, Consiliului măsuri de protecție bugetară în temeiul regulamentului privind condiționalitatea. Aceste măsuri urmăresc să asigure protecție bugetului UE și intereselor financiare ale UE împotriva încălcării principiilor statului de drept în Ungaria.

În ceea ce privește această decizie, comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru buget și administrație, a declarat: "Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important."

Acest pas se bazează pe un dialog intens între Comisie și autoritățile maghiare în ultimele luni, care a făcut ca Ungaria să propună o serie de măsuri de remediere pentru a răspunde preocupărilor identificate de Comisie, atunci când procesul a fost lansat în mod oficial, la 27 aprilie anul curent. Aceasta urmează scrisorii pe care Comisia a trimis-o Ungariei, în care a prezentat măsurile pe care intenționa să le propună Consiliului, și măsurilor de remediere prezentate de Ungaria în scrisoarea din 22 august, completate de clarificări suplimentare într-o scrisoare din 13 septembrie.

"Comisia a evaluat în detaliu răspunsul Ungariei, analizând în special dacă măsurile de remediere abordează în mod adecvat constatările inițiale ale Comisiei. Pentru ca măsurile să se califice drept adecvate, acestea ar trebui să pună capăt încălcărilor principiilor statului de drept și/sau riscurilor pe care le creează pentru bugetul UE și interesele financiare ale Uniunii. Concluzia Comisiei este că măsurile de remediere propuse ar putea, în principiu, să abordeze problemele în cauză, dacă sunt detaliate corect în legile și normele relevante și puse în aplicare în consecință. Până la îndeplinirea etapelor-cheie de implementare, Comisia consideră că în această etapă rămâne un risc pentru buget. Așa se explică decizia de astăzi și măsurile propuse, care țin cont și de acțiunea de remediere pe care a prezentat-o Ungaria", se arată în comunicatul Comisiei.

La rândul său, Parlamentul European a adoptat joi, cu o majoritate covârșitoare, un raport în care a condamnat măsurile luate în Ungaria de guvernul lui Viktor Orban, pe care le consideră contrare mersului democrației. Europarlamentarii au constatat „un risc clar de încălcare gravă” de către Ungaria a valorilor pe care se bazează Uniunea Europeană. În acest fel, parlamentarii europeni au intensificat presiunile pentru a reduce finanțarea UE pentru Budapesta.

Decizia finală revine Consiliului, instituţie ce reprezintă statele membre, care are la dispoziţie o lună pentru a decide. Perioada poate fi prelungită cu încă două luni.

Citit 378 ori Ultima modificare Duminică, 18 Septembrie 2022 18:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.