Scădere a traficului naval pe sectorul româno-bulgar al Dunării

Scădere a traficului naval pe sectorul româno-bulgar al Dunării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nivelul scăzut al Dunării şi războiul din Ucraina au redus cu o treime numărul navelor de marfă care trec prin sectorul româno-bulgar al fluviului, a declarat, într-un interviu pentru BTA, şeful direcţiei din Ruse pentru monitorizarea râurilor din cadrul Administraţiei Maritime din Bulgaria, Ivan Jekov.

Condiţiile de la începutul lui 2022 erau favorabile navigaţiei, însă apoi a început războiul din Ucraina, iar nivelul apei a început să scadă încă din iunie, o perioadă care este cunoscută pentru nivelurile ridicate ale apei, a spus oficialul bulgar, potrivit căruia nivelurile scăzute ale apei din iulie, august şi septembrie au avut cel mai puternic impact.

Din ianuarie şi până în septembrie 2022, s-au înregistrat 114 zile când nivelul apei a fost scăzut şi a împiedicat navigaţia, comparativ cu numai 56 de zile în care navigaţia a fost limitată în 2019.

Conform statisticilor, în perioada ianuarie - septembrie 2022, un număr total de 6.968 de vase au trecut prin sectorul româno-bulgar al Dunării, comparativ cu 10.746 anul trecut şi 10.991 în 2020. În 2019, când nu existau pandemia de COVID-19 şi acţiuni militare, iar numărul vaselor care au tranzitat zona a fost de 12.238, potrivit lui Jekov.

Oficialul bulgar a mai explicat că nivelul scăzut al apei din acest an şi navigaţia paralizată pe Dunăre nu sunt o noutate, o situaţie similară înregistrându-se şi în 2003.

Nivelul apei pe Dunăre este normal de la sfârşitul lui septembrie, însă transportul de marfă este cu mult sub nivelul de dinainte de război şi de pandemie, în principal din motive economice şi mai puţin din motive legate de navigabilitate, a comentat el.

Citit 553 ori Ultima modificare Duminică, 16 Octombrie 2022 17:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.