„Arme, arme și iar arme” pentru Ucraina, mesajul forumului economic de la Davos

„Arme, arme și iar arme” pentru Ucraina, mesajul forumului economic de la Davos
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Europa va continua să sprijine Ucraina ''atât timp cât va fi necesar'' în faţa Rusiei, a promis preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit marţi în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, transmit AFP şi DPA.

''Sprijinul neclintit pe care noi îl aducem Ucrainei nu va cunoaște nicio relaxare. Indiferent că este vorba despre a ajuta la restabilirea alimentării cu electricitate, cu căldură sau cu apă, ori pentru a pregăti eforturile de reconstrucţie pe termen lung'', a accentuat şefa executivului UE. Aceasta a menționat că virarea, marţi, a primei tranşe de 3 miliarde de euro din pachetul de sprijin european în valoare de 18 miliarde de euro pentru Kiev este un ''mesaj puternic'' de susţinere pentru stabilitatea financiară a Ucrainei.

O susținere puternică pentru Ucraina a venit și din partea preşedintelui polonez Andrzej Duda, care a susținut la Davos că aliaţii europeni trebuie să furnizeze mai rapid Kievului armament, inclusiv tancuri, transmite dpa. El le-a reamintit participanților la secțiunea "În apărarea Europei" a Forumului Economic Mondial promisiunea recentă a Poloniei de a le trimite ucrainenilor "circa 14" tancuri Leopard, de fabricație germană. "Sperăm şi încercăm să organizăm un sprijin mai amplu pentru Ucraina. Așadar, sperăm că sunt câțiva parteneri, câțiva aliați care vor da Ucrainei tancuri. (...) Sperăm că va participa şi producătorul acestor tancuri", a adăugat șeful statului polonez.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat ca aliaţii să furnizeze ţării sale arme mai puternice, inclusiv tancuri Leopard II, considerate vitale pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia. Demersurile sale au avut un oarecare succes, observă dpa. Regatul Unit şi Polonia s-au angajat recent să trimită Ucrainei astfel de tancuri, însă cancelarul german Olaf Scholz este în continuare reticent. "A existat un singur mesaj: arme, arme şi iar arme. Acesta este cel mai important element al acestui joc", a arătat Duda.

La rândul său, Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a adresat participanţilor Forumului de la Davos, cerându-le să îşi imagineze războiul ''prin ochii oamenilor ale căror vieţi au fost aruncate în haos'' şi subliniind că invazia rusă a ''traumatizat'' familii întregi din ţara sa. ''Vă uneşte pe toţi faptul că sunteți cu adevărat influenți. Dar nu toţi dintre dumneavoastră folosesc această influenţă sau uneori o folosiţi într-un mod care mai mult divide'', a spus Olena Zelenska.

La Forumul Economic Mondial de la Davos sunt prezente numeroase oficialități ucrainene, printre care prim-vicepremierul Iulia Sviridenko. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se adreseze participanților la eveniment miercuri, prin videoconferinţă.

Citit 470 ori Ultima modificare Marți, 17 Ianuarie 2023 16:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.