Președintele Tokaev a dizolvat Parlamentul

Președintele Tokaev a dizolvat Parlamentul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele Kazahstanului, Kasâm-Jomart Tokaev, a dizolvat joi Camera Inferioară a Parlamentului celei mai mari ţări din Asia Centrală şi a convocat alegeri anticipate pentru data de 19 martie, informează AFP. Aceste decizii se încadrează în reforma constituţională din iunie 2022, iniţiată pentru a face o schimbare de paradigmă faţă de cele trei decenii ale regimului preşedintelui Nursultan Nazarbaev, care a demisionat în 2019.

Situată la răscrucea unor importante rute comerciale, Kazahstanul a căzut în haos în ianuarie 2022. Manifestaţiile antiguvernamentale izbucnite au degenerat în violenţe, înainte de a fi reprimate brutal. Bilanţul oficial al evenimentelor a fost 238 de morţi.

La finalul lunii noiembrie, Kasâm-Jomart Tokaev a fost reales fără surpriză în funcţia de preşedinte, cu peste 80 la sută din voturi, după un scrutin criticat pentru absenţa concurenţei. În campanie, Tokaev şi-a promovat proiectul vizând crearea unui ”Nou Kazahstan”, mai corect şi cu mai puţine inegalităţi. Însă dificultăţile economice şi reflexele autoritare persistă. După realegerea sa, el a promis deschiderea unei ”noi ere unde toate instituţiile principale ale puterii vor fi reformate”.

Citit 701 ori Ultima modificare Joi, 19 Ianuarie 2023 17:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.