Rusia și Estonia și-au expulzat reciproc ambasadorii

Rusia și Estonia și-au expulzat reciproc ambasadorii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Rusia a anunţat luni că îl expulzează pe ambasadorul Estoniei, denunţând ”rusofobia totală” a Tallinnului, după expulzarea anterior, în ianuarie, a 21 de diplomaţi ruşi şi a altor angajaţi ai Ambasadei ruse, relatează AFP şi Reuters. "Ambasadorul Republicii Estonia trebuie să părăsească Rusia la 7 februarie 2023", a transmis Ministerul rus al Afacerilor Externe, într-un comunicat, precizând că a redus nivelul relaţiilor diplomatice la însărcinaţii cu afaceri.

MAE rus a adăugat că măsura este o reacţie la decizia Estoniei de a reduce numărul angajaţilor Ambasadei ruse din Tallinn. "În ultimii ani, conducerea Estoniei a distrus intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră a fost ridicată de Tallinn la rangul de politică de stat", se mai menţionează în comunicat.

Estonia a anunțat, la rândul ei, că îl va expulza pe ambasadorul Rusiei, ca măsură de reciprocitate, conform unui comunicat oficial, citat de AFP. "Respectăm principiul reciprocităţii în relaţiile cu Rusia", a precizat luni, într-o postare pe Twitter, Ministerul estonian al Afacerilor Externe, subliniind că ambasadorul rus va trebui să părăsească Estonia în aceeaşi zi ca reprezentantul său diplomatic din Rusia, 7 februarie.

Cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - se numără printre membrii NATO care cer ferm Germaniei să livreze Ucrainei tancurile sale Leopard pentru a sprijini Kievul în faţa invaziei ruse. Estonia s-a alăturat săptămâna trecută altor aliaţi ai Ucrainei în trimiterea de arme suplimentare.

Citit 603 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2023 16:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.