Comisia Europeană, solicitată să se pronunțe cu privire la Canalul Bîstroe

Comisia Europeană, solicitată să se pronunțe cu privire la Canalul Bîstroe
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat Comisiei Europene să își prezinte poziția cu privire la cererea Ucrainei de a include brațele Chilia și Bîstroe în rețeaua transeuropeană de transport. "La începutul lunii februarie, autoritățile ucrainene au prezentat un plan de dragare a canalului navigabil Bîstroe, aflat în Delta Dunării, zonă protejată, parte a patrimoniului mondial UNESCO, deosebit de importantă pentru ecosistemul de mediu european. Conform tuturor experților, asemenea lucrări ar duce la degradarea majoră, ireversibilă a Deltei Dunării. Mai mult, aceste lucrări sunt și contrare dreptului internațional, conform concluziilor a numeroase organisme internaționale", a spus eurodeputatul român, într-un comunicat de presă.

Conform lui Negrescu, România "şi-a arătat în mod constant sprijinul pentru Ucraina, oferind inclusiv, ca măsură excepțională, acordul privind folosirea canalului Bîstroe în scopul tranzitării navelor cu încărcătură cerealieră, în vederea reducerii consecințelor agresiunii Federației Ruse asupra acestui stat, și a reiterat nevoia ca angajamentele asumate să fie în continuare menținute".

Ambasada Ucrainei la București a precizat că toate lucrările "sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei" și "vizează exclusiv întreținerea căii navigabile". Ucraina a îndemnat, de asemenea, la "avansarea responsabilă de informații publice pentru a nu prejudicia relațiile bilaterale și pentru a nu alimenta propaganda rusă" și și-a exprimat recunoștința pentru solidaritatea părții române.

Citit 583 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2023 17:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.