Două țări africane raportează focare ale virusului Marburg

Două țări africane raportează focare ale virusului Marburg
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pentru prima dată, în lume se înregistrează două focare simultane ale virusului Marburg - unul în Guineea Ecuatorială, celălalt în Tanzania. Virusul Marburg este la fel de mortal ca Ebola, cu care este strâns înrudit, dar a fost extrem de rar până acum, relatează Mediafax.

Situația cu virusul Marburg a intrat pe un teritoriu necunoscut pe 21 martie, când Tanzania a anunțat un focar de boală, pe lângă cel din Guineea Ecuatorială, în cealaltă parte a continentului african. Cinci persoane au murit din opt cazuri confirmate până la 6 aprilie, potrivit Centrului american pentru controlul bolilor (CDC), care a emis o alertă sanitară prin care avertizează medicii din SUA că ar trebui "să fie conștienți de potențialul de cazuri importate", chiar dacă riscul ca boala să ajungă în SUA este scăzut, relatează France 24.

În Guineea Ecuatorială, de la apariția primelor cazuri, au fost confirmate 15 cazuri de Marburg. 11 dintre acești pacienți au murit la doar câteva zile de la apariția simptomelor bolii - vărsături, diaree, greață și febră mare.

"Aceasta este o problemă - acest focar fără precedent al virusului Marburg în două țări diferite", a declarat Paul Hunter, epidemiolog la Universitatea din East Anglia.

Un tip de liliac - și anume liliacul fructifer egiptean - este gazda naturală a virusului și îl transmite la oameni fie direct, fie prin intermediul unei "gazde intermediare", cum ar fi maimuțele. Cele mai multe dintre aceste focare au fost de mică amploare - nu au afectat mai mult de o duzină de persoane de fiecare dată, potrivit statisticilor oficiale.

Marburg este unul dintre cei mai letali viruși, alături de Ebola. Cele două boli înrudite au rate de mortalitate de până la 90 la sută. Însă Marburg este mult mai periculos decât Ebola, deoarece - spre deosebire de Ebola - nu există "niciun vaccin sau tratament post-expunere", a declarat Munoz-Fontela. Nu există vaccin pentru că, până acum, nu a existat "nicio piață" pentru unul.

Citit 650 ori Ultima modificare Joi, 13 Aprilie 2023 16:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.