Personalul guvernamental al SUA, evacuat din Sudan din cauza unor conflicte armate
Foto: alephnews.ro

Personalul guvernamental al SUA, evacuat din Sudan din cauza unor conflicte armate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Armata americană a evacuat personalul ambasadei și familiile din Khartoum, capitala Sudanului, a anunțat președintele SUA, Joe Biden, potrivit romania.europalibera.org.

Președintele Joe Biden a declarat sâmbătă că personalul guvernamental american a fost evacuat din Sudan. „Astăzi, la ordinul meu, armata Statelor Unite a efectuat o operațiune de extragere a personalului guvernamental american din Khartoum”, a declarat Biden într-un comunicat, scrie CNN.Într-o declarație separată, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că tot personalul american și familiile acestora au fost evacuați și că operațiunile de la Ambasada SUA din Khartoum au fost „suspendate temporar”.Un grup de puțin peste 100 de membri ai forțelor pentru operațiuni speciale au fost implicați în procesul de evacuare. Operațiunea a fost condusă de Comandamentul SUA din Africa și a fost realizată în strânsă coordonare cu Departamentul de Stat, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al Apărării. Decizia de a evacua personalul american vine după o săptămână de lupte grele între facțiuni militare rivale – Forțele Armate Sudaneze și Forțele de Sprijin Rapid – care s-au soldat cu sute de morți și mii de răniți.

Și alte țări se luptă pentru a-și scoate cetățenii din Sudan pe fondul luptei continue dintre două facțiuni militare rivale. Ministerul de Externe al Franței a declarat duminică că a început o „operațiune de evacuare rapidă” și că vor fi asistați și cetățenii europeni și cei din „țările partenere aliate”, fără a oferi alte detalii.

Sâmbătă seara, forțele speciale americane au intervenit cu elicoptere Chinook pentru a evacua aproximativ 70 de americani care au fost duși dintr-o zonă de aterizare a ambasadei într-o locație nedezvăluită din Etiopia, potrivit oficialilor americani. Personalul ambasadei britanice va fi evacuat „de îndată ce va fi posibil” din cauza temerilor de siguranță în urma atacurilor asupra misiunilor diplomatice, a declarat o sursă guvernamentală britanică pentru PA Media.Dar orice evacuare ar fi „incredibil de limitată” și se va concentra asupra numărului mic de funcționari britanici cu sediul în Khartoum.

Două facțiuni militare, cândva aliate, acum adversare pe câmpul de luptă, se luptă atât pentru controlul orașului cât și pentru exporturile profitabile de resurse minerale ale țării, în special aur.Violența izbucnește în alte părți ale țării din nord-estul Africii. Khartoum, capitala sudaneză, alunecă și mai mult spre război civil.În timp ce cele două facțiuni aflate în luptă sunt conduse de generali sudanezi rivali, există un alt jucător care pândește de ani de zile în jurul umbrei politicii și comerțului sudanez, o țară străină care a avut de mult inspirația să securizeze un port pe coasta Sudanului Mării Roșii: Rusia.Pentru moment, nu există nicio dovadă publică că Moscova joacă un rol în violențele de la Khartoum sau din altă parte. Acest lucru este valabil și pentru gruparea Wagner, renumita companie rusă de mercenari al cărei proprietar are legături strânse cu Kremlinul și cu Ministerul rus al Apărării și ai cărei angajați ar fi lucrat la minele de aur sudaneze. 

Citit 718 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Aprilie 2023 09:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.