Uniunea Europeană (UE) nu trebuie să se lase intimidată de etalarea puterii militare a Rusiei, ci să continue să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce la Moscova se desfăşura parada prin care ruşii aniversează victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial.
"La 2.200 de km nord-est de aici, (preşedintele rus Vladimir) Putin îşi scoate astăzi la paradă soldaţii, tancurile şi rachetele. Nu trebuie să fim intimidaţi de astfel de jocuri de putere! Să rămânem constanţi în sprijinul pentru Ucraina, oricât ar dura!", a spus şeful executivului german, în faţa europarlamentarilor, la Strasbourg, într-un discurs citat de Reuters. Cu ocazia Zilei Europei, cancelarul german a cerut Uniunii Europene eforturi mai mari de integrare a industriei de apărare şi pentru achiziţia în comun de muniţii pentru forţele ucrainene, câtă vreme Rusia continuă războiul din Ucraina. "Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a arătat cât de vitală este această realizare", a spus el.
Scholz adaugă că UE trebuie să urmărească o cooperare militară mai strânsă. De asemenea, Uniunea trebuie să insiste mai mult pentru obţinerea rapidă a unor acorduri de liber schimb cu mai multe ţări. "Are foarte mult sens să încheiem rapid noi acorduri de liber schimb cu (grupul sud-american de state) Mercosur, cu Mexicul, India, Indonezia, Australia, Kenya şi - pe termen lung - cu multe alte ţări", susţine el. "Europa trebuie să se întoarcă spre lume. Dacă vom continua ani întregi negocierile sterile asupra unor noi acorduri de liber schimb, regulile le vor dicta alţii - cu standarde de mediu şi sociale mai reduse", este de părere cancelarul.
Mesajul Berlinului către europarlamentari mai cere reducerea riscurilor în relaţiile cu China, în contextul afirmării tot mai puternice a Beijingului în competiţia cu UE. "Rivalitatea şi concurenţa din partea Chinei au crescut, fără îndoială. UE cunoaşte această evoluţie şi reacţionează corespunzător. Sunt de acord cu (preşedinta Comisiei Europene) Ursula von der Leyen: nu trebuie să urmărim o decuplare, ci o reducere inteligentă a riscului", a declarat şeful guvernului german.
În paralel, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că lumea se află în prezent într-un punct de cotitură şi a acuzat ţările occidentale că orchestrează un război împotriva Rusiei, înainte de a-i îndemna pe ruşi la "victorie", în timpul paradei militare din Piața Roșie de la Moscova, cu prilejul Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste, informează AFP şi TASS.
Vladimir Putin a susţinut că Rusia vrea "un viitor paşnic şi liber" şi că pentru ea "nu există popoare inamice nici în Vest, nici în Est".
În discursul său, Putin a calificat drept "crimă" distrugerea memorialelor înălţate în cinstea soldaţilor sovietici şi "o bătaie de joc la adresa actelor lor de eroism", "un revanşism al celor care pregăteau în mod cinic şi făţiş o nouă campanie împotriva Rusiei, celor care au adunat pentru aceasta răul neonazist din întreaga lume".
Preşedintele rus a afirmat că "scopul adversarilor Rusiei este să obţină destrămarea şi distrugerea ei, să anuleze total rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial, să submineze sistemul global de securitate şi al dreptului internaţional, să sufoce centrele de dezvoltare suverane".
Vladimir Putin a declarat că ''Rusia se mândreşte cu toţi participanţii la operaţiunea militară specială din Ucraina" şi că de ei "depinde viitorul statalităţii ruse şi securitatea ţării".