Ucraina mai are de așteptat până să fie invitată să adere la NATO

Ucraina mai are de așteptat până să fie invitată să adere la NATO
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Liderii din NATO nu îi vor lansa Ucrainei invitaţia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică la summitul de la Vilnius de la mijlocul lunii iulie, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

"La summitul de la Vilnius şi în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm despre lansarea unei invitaţii oficiale", a declarat el presei după ce s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.

El a precizat totuşi că liderii vor discuta la summit despre cum se poate apropia Ucraina de NATO. În acelaşi timp, Stoltenberg a atras atenţia că nu trebuie să se accepte un conflict îngheţat în Ucraina în schimbul încheierii războiului. "Ne dorim cu toţii ca războiul să se încheie, însă o pace justă nu poate să însemne îngheţarea conflictului şi acceptarea unei înţelegeri dictate de Rusia", a mai declarat el.

La rândul său, în conferinţa de presă comună cu Stoltenberg, Scholz a spus că Germania este pregătită pentru posibilitatea ca războiul din Ucraina să mai dureze o perioadă lungă. "Ne pregătim pentru asta şi ne adaptăm politicile pe această bază", a precizat cancelarul german. El a dat asigurări în acelaşi timp că Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Majoritatea țărilor conveniseră de mai mult timp că Ucraina nu poate deveni membru NATO în mijlocul unui război, dar Kievul, susținut de statele baltice și de Polonia, a cerut un calendar pentru a putea adera odată ce conflictul se încheie.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a făcut presiuni pentru aderarea Ucrainei la NATO și a îndemnat alianța militară să ofere garanții de securitate în cazul în care aderarea nu este posibilă deocamdată. Aliaţii au fost divizaţi însă cu privire la cât de repede ar trebui să se întâmple acest lucru, guvernele occidentale temându-se de orice mişcare care ar putea duce NATO mai aproape de un război cu Rusia.

„Apartenența Ucrainei la NATO, desigur, este una dintre principalele noastre surse de iritare și ar fi o potențială problemă pentru mulți, mulți ani”, declara în 2 iunie purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Multe țări din UE, în mod ciudat, sunt foarte conștiente de acest lucru. Dar, din nefericire, Washingtonul comandă și plătește muzica din cadrul NATO. UE este pur și simplu un instrument obedient în această orchestră (...) Federația Rusă... își va asigura interesele și securitatea. Acest lucru exclude extinderea NATO și apropierea sa directă de granițele noastre", a susținut purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Kremlinul consideră de mult timp expansiunea NATO în Europa de Est ca fiind o dovadă a ostilității Occidentului față de Rusia și a invocat-o ca fiind un motiv-cheie pentru decizia sa de a trimite zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie 2022, declanșând cel mai mare conflict pe care l-a văzut Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citit 353 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2023 16:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.