Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor acreditaţi la Kremlin că Rusia iese din acordurile pentru transportul de cereale pe Marea Neagră, precizând că acest lucru nu are legătură cu atacul asupra podului Kerci, relatează digi24.ro. Decizia va obliga Kievul să exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate, iar situaţia va pune şi mai multă presiune pe ţările din jur, inclusiv pe România, potrivit Hotnews.
Rusia a notificat oficial Ucraina, prin intermediul Ambasadei ruse la Minsk, în legătură cu suspendarea participării sale la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, a afirmat luni ambasadorul rus în Belarus, Boris Grîzlov, citat de Reuters. Ambasadorul rus a precizat că Ucrainei i-a fost transmisă o notă în acest sens prin intermediul canalelor diplomatice şi că acordul va înceta din 18 iulie. Acordul permitea Ucrainei să exporte cereale din porturile sale și să navigheze în siguranță prin Marea Neagră, spre strâmtoarea Bosfor din Turcia, potrivit CNN.
"Din păcate, partea din acordurile privind Marea Neagră care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent. Prin urmare, acordul său a fost reziliat. De îndată ce partea rusă va fi realizată, Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acestui acord", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a negat că decizia Rusiei de a ieși din acord ar avea legătură cu atacul asupra podului Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea ocupată.
Acordul privind cerealele din Marea Neagră a impus măsuri pentru exportul în siguranță al cerealelor din porturile ucrainene, după ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina. De la semnarea acordului, navele au transferat volume uriașe de cereale din trei porturi cheie ucrainene din Marea Neagră - Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi - către piețele mondiale. Porumbul reprezintă jumătate din exporturi, urmat de grâu. Principalele piețe pe care au ajuns cerealele sunt China, Spania, Turcia, Italia și Olanda.
"Condamn ferm decizia cinică a Rusiei de a pune capăt Inițiativei privind cerealele prin Marea Neagră, în ciuda eforturilor ONU și Turciei. UE lucrează pentru a asigura securitatea alimentară pentru cei vulnerabili din lume", a scris, luni, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Acordul, care în decurs de un an a permis plecarea a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene în pofida conflictului, urmează să expire luni la miezul nopţii.
După anunțul Kremlinului, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au urcat cu 3,4%, până la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme). Anterior, se înregistrase un avans de peste 4%, scrie Reuters.