Acord între Marea Britanie și Turcia pentru reducerea imigrației ilegale

Acord între Marea Britanie și Turcia pentru reducerea imigrației ilegale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Londra a anunţat că a încheiat un acord cu Ankara în încercarea de a încetini fluxul de imigranţi ilegali care trec prin Turcia, ţară mediteraneeană, în drum spre Europa, inclusiv prin operaţiuni comune ale poliţiei împotriva reţelelor de contrabandişti şi comerţului cu piese de ambarcaţiuni, relatează Reuters şi DPA.

Având în vedere că problema migraţiei ilegale ocupă un loc important pe agenda politică din Marea Britanie înaintea alegerilor preconizate pentru anul viitor, guvernul a declarat că va sprijini un nou centru de poliţie turc care să se bazeze pe cooperarea existentă în domeniul aplicării legii. Centrul se va concentra pe combaterea imigraţiei ilegale organizate prin îmbunătăţirea schimburilor de informaţii între cele două naţiuni. Datele vamale vor fi schimbate mai rapid în cadrul noului memorandum de înţelegere, a precizat marţi executivul britanic într-un comunicat.

"Parteneriatul nostru cu Turcia, un prieten apropiat şi un aliat, va permite agenţiilor noastre de aplicare a legii să colaboreze la această problemă internaţională şi să abordeze lanţul de aprovizionare cu ambarcaţiuni mici", a declarat ministrul de Interne britanic, Suella Braverman.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a făcut din reducerea numărului de migranţi ilegali care sosesc în Marea Britanie o promisiune-cheie pentru acest an, în contextul în care încearcă să diminueze avansul mare al Partidului Laburist de opoziţie în sondajele de opinie.

În această săptămână, Marea Britanie a început să îi transporte pe unii migranţi pe o barjă rezidenţială mare de pe coasta sa de sud, ca parte a planurilor de eliminare a ceea ce guvernul a numit "atracţia" hotelurilor pentru cei care sosesc pe ţărmurile ţării în bărci mici.

La bordul barjei Bibby Stockholm, ancorată în portul Portland din sud-estul Angliei, au sosit luni primii azilanţi, aceștia fiind cazați în condiţii controversate. Prin amenajarea ambarcaţiunii de 93 de metri lungime şi 27 de metri lăţime, guvernul britanic a încercat să reducă cheltuielile cu migranţii; până la 500 vor putea locui la bord.

Proiectul a fost contestat însă de locuitorii riverani, dintre care unii se tem de pericolul pentru securitate reprezentat de migranţi. Alţi critici vorbesc despre o "închisoare plutitoare", termen respins de autorităţi, care arată că migranţii pot intra şi ieşi când doresc.

Din iulie, în Regatul Unit a intrat în vigoare o lege - contestată inclusiv la ONU - care le interzice migranţilor sosiţi ilegal în ţară prin Marea Mânecii să ceară azil. În 2022, au riscat călătoria respectivă, de multe ori în ambarcaţiuni precare, 45.000 de oameni, iar anul acesta deja aproape 15.000.

Sistemul britanic de acordare a azilului este depăşit, având 130.000 de cereri încă nerezolvate, majoritatea mai vechi de şase luni, arată ultimele date oficiale. În aceste condiţii, executivul de la Londra încearcă să reducă costul cazării azilanţilor, care se ridică în prezent la 2,3 miliarde de lire (circa 2,6 miliarde de euro) pe an. În acest scop, a fost luată în considerare amenajarea unor cazărmi dezafectate sau a unor barje şi chiar instalarea migranţilor în corturi pe timp de vară. Până acum, portul Portland este singurul care a acceptat ancorarea unei astfel de barje. Alte proiecte similare au fost abandonate din cauză că nu s-au găsit porturi pentru vasele respective.

Citit 458 ori Ultima modificare Miercuri, 09 August 2023 16:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.