Guvernul ungar vrea să preia aeroportul din Budapesta

Guvernul ungar vrea să preia aeroportul din Budapesta
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Guvernul ungar a făcut o nouă ofertă oficială pentru preluarea unui pachet de 51 la sută din acţiunile aeroportului internaţional din Budapesta, iar acţionarii aeroportului au decis să demareze discuţiile formale cu Executivul, a anunţat miercuri firma AviAlliance, care operează aeroportul din capitala Ungariei şi este şi cel mai mare acţionar, transmite Reuters.

Aeroportul internaţional din Budapesta a fost privatizat în 2005, iar acordul de concesionare, negociat pentru o perioadă de 75 de ani, asigură o poziţie puternică investitorilor străini, care au dreptul să colecteze aproape toate veniturile generate de serviciile aeroportuare.

Premierul ungar, Viktor Orban, şi-a exprimat dorinţa de a răscumpăra participaţiile deţinute de acţionarii străini la companiile considerate de interes "strategic", aşa cum a făcut în sectoarele energiei şi media. Executivul de la Budapesta a depus în 2021 o ofertă non-angajantă de a prelua aeroportul din Budapesta, însă procedurile au fost oprite ulterior din cauza inflaţiei ridicate şi a volatilităţii de pe pieţele financiare globale.

"Suntem în măsură să confirmăm că Guvernul ungar a depus o nouă ofertă oficială pentru preluarea Budapest Airport Zrt. Actualii acţionari au ajuns la concluzia că oferta este în interesul lor şi au decis să intre în discuţii formale, care ar urma să se întindă pe mai multe luni", a informat operatorul AviAlliance, care deţine o participaţie de 55,44 la sută la aeroportul internaţional din Budapesta.

Potrivit Bloomberg News, valoarea tranzacţiei ar putea să se ridice la patru miliarde de euro, iar sursele susţin că Ungaria vrea să preia o participaţie de 51 la sută via o companie de investiţii controlată de stat, în timp ce restul de 49 la sută ar urma să fie preluat de un alt operator aeroportuar.

În luna iunie a acestui an, ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, a spus că Ungaria caută un coinvestitor "prietenos" împreună cu care să preia aeroportul din Budapesta, iar autorităţile ungare poartă discuţii cu mai mulţi operatori aeroportuari, unul dintre ei fiind din Qatar.

Graţie companiilor low-cost, Ungaria a devenit o destinaţie populară pentru călătorii. Profiturile înregistrate de aeroportul din Budapesta au crescut până la 331 milioane de euro în 2019.

Citit 484 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Septembrie 2023 18:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.