Consolidare a industriei europene de apărare, prin achiziții comune

Consolidare a industriei europene de apărare, prin achiziții comune
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Deputaţii europeni au votat marţi, în sesiune plenară la Strasbourg, pentru consolidarea industriei europene de apărare, prin Legea comună privind achiziţiile publice (EDIRPA), informează legislativul comunitar.

Regulamentul, convenit deja cu Consiliul la 27 iunie, stabileşte un instrument pe termen scurt pentru consolidarea industriei europene de apărare prin achiziţii publice comune, până la 31 decembrie 2025.

Conform PE, acest instrument "va ajuta statele membre să îşi satisfacă nevoile de apărare cele mai urgente şi critice, care au fost exacerbate de transferurile de produse din domeniul apărării către Ucraina, într-un mod voluntar şi colaborativ". Instrumentul va fi finanţat cu un buget de 300 milioane de euro. Achiziţiile în comun vor trebui să implice cel puţin trei state membre, dar este deschis și statelor asociate.

Costul componentelor originare din UE sau din ţările asociate nu trebuie să fie mai mic de 65 la sută din valoarea estimată a produsului finit. Contribuţia financiară a UE la fiecare acţiune va fi limitată la 15 la sută din valoarea estimată a contractului de achiziţii publice comune pentru fiecare consorţiu. Acest plafon poate fi ridicat la 20 la sută în cazul în care Ucraina sau Republica Moldova sunt beneficiare ale unor cantităţi suplimentare de produse din domeniul apărării sau în cazul în care cel puţin 15 la sută din valoarea estimată a contractului de achiziţii publice comune este alocată IMM-urilor sau întreprinderilor cu capitalizare medie, în calitate de contractanţi sau subcontractanţi.

Citit 371 ori Ultima modificare Marți, 12 Septembrie 2023 17:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.