Președintele Israelului, acuzații la adresa întregii populații din Fâșia Gaza

Președintele Israelului, acuzații la adresa întregii populații din Fâșia Gaza
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a tras la răspundere întreaga Fâşie Gaza, joi, pentru atacul comis sâmbăta trecută de gruparea islamistă palestiniană Hamas, care a făcut peste 1.300 de morţi în Israel, şi a justificat bombardamentele intense efectuate de armata israeliană asupra acestei enclave, care au deteriorat infrastructura civilă şi au provocat 1. 200 de morţi, transmite EFE.

"Există o întreagă naţiune acolo (referitor la Fâşia Gaza) care este responsabilă. Că civilii nu erau la curent, nu erau informaţi despre ceea ce urma să se întâmple este complet fals", a spus preşedintele israelian, într-o conferinţă de presă cu mass-media din străinătate.

Potrivit preşedintelui, locuitorii din enclavă ar fi putut "să lupte împotriva regimului malefic care a preluat Gaza printr-o lovitură de stat", o referire la mişcarea islamistă Hamas, care a preluat puterea de facto în enclava palestiniană în 2007, înfruntându-se cu partidul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, care guvernează prin intermediul Autorităţii Naţionale palestiniene zone limitate din Cisiordania ocupată.

Pe 7 octombrie, sute de combatanţi Hamas s-au infiltrat în sudul Israelului şi au ucis peste 1.000 de civili pe străzi, în locuinţe şi la un festival în aer liber, semănând teroare sub un tir intens de rachete lansate din Fâşia Gaza către oraşe şi sate israeliene. În timpul acestui atac de o violenţă extremă, militanţii palestinieni au luat ostatici zeci de civili israelieni şi străini, pe care Hamas ameninţă că îi va executa. Armata israeliană a anunţat că peste 1.300 de persoane, majoritatea civili, au fost ucişi de Hamas.

În Fâşia Gaza, cel puţin 1.200 de oameni şi-au pierdut viaţa în timpul ripostei israeliene, potrivit autorităţilor locale. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat într-un briefing televizat că Israelul a reuşit să confirme identităţile a 97 de persoane luate ostatice în Fâşia Gaza în atacul Hamas de sâmbătă.

Herzog a dat asigurări că numărul morţilor în rândul israelienilor ca urmare al acestui război este fără precedent de la Holocaust şi s-a enervat atunci când mai mulţi jurnalişti l-au întrebat despre ceea ce ei au numit "pedepse colective" asupra populaţiei din Gaza, cum ar fi bombardamentele generalizate şi decizia Israelului de a bloca complet aprovizionarea Fâşiei Gaza cu apă, energie electrică, alimente şi provizii medicale.

"Voi toţi (jurnaliştii) aţi fost acolo (în satele în care au avut loc masacrele), aţi văzut ce s-a întâmplat, iar acum începeţi cu retorica despre crimele de război (ale Israelului)? Chiar aşa? Vorbiţi serios?", a întrebat Herzog, ridicând vocea. "Am fost întrebat despre civilii care nu sunt implicaţi în Hamas şi, cu tot respectul, dacă ai o rachetă în bucătăria ta nenorocită şi vrei s-o lansezi în direcţia mea, am dreptul să mă apăr?" Da, asta este situaţia", a spus el. "Rachetele alea sunt acolo. Rachetele pleacă din bucătăriile lor către copiii mei", a subliniat el, asigurând că ofensiva militară a Israelului urmăreşte "să se asigure că Hamas nu va mai putea repeta niciodată acest lucru".

Herzog a insistat că "Israelul acţionează conform dreptului internaţional, fiecare operaţiune este asigurată, acoperită şi revizuită". "Cu tot respectul, chiar cred că acest lucru este total în afara contextului. Ce vreţi să facem noi? Le spunem "ieşiţi şi ne luptăm", a spus Herzog, referindu-se la avertismentele pe care armata le emite uneori, pentru ca civilii din Gaza să evacueze clădirile care vor fi bombardate.

Citit 524 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2023 19:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.