Ordin de relocare pentru 1,1 milioane de civili din Fâșia Gaza

Ordin de relocare pentru 1,1 milioane de civili din Fâșia Gaza
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

ONU a fost informată de armata israeliană cu privire la un ordin de "relocare" a aproximativ 1,1 milioane de locuitori din nordul Fâşiei Gaza spre sud, în termen de 24 de ore, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al organizaţiei, cerând ca acest ordin să fie anulat, relatează Reuters şi AFP.

"Astăzi (12 octombrie - n.r.), chiar înainte de miezul nopţii, ora locală", oficialii ONU din Gaza "au fost informaţi de către ofiţerii lor de legătură ai armatei israeliene că întreaga populaţie la nord de Wadi Gaza urmează să fie relocată în sud, în 24 de ore", aproximativ 1,1 milioane de persoane, a indicat Stéphane Dujarric, precizând că o evacuare de o asemenea amploare este "imposibilă fără a provoca consecinţe umanitare devastatoare".

"Naţiunile Unite fac un apel ferm ca orice astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat, evitând ceea ce ar putea transforma ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie de calamitate", a spus el.

Dujarric a indicat că ordinul dat de armata israeliană se aplică şi întregului personal ONU şi celor adăpostiţi în unităţile ONU, între care şcoli, centre medicale şi clinici.

Gruparea paramilitară islamistă Hamas a denunţat drept "propagandă" apelul armatei israeliene la evacuarea zonei de nord a Fâşiei Gaza, a informat vineri dpa. Civilii nu ar trebui să cadă în capcana "mesajelor de propagandă", a declarat gruparea islamistă, la putere în Fâşia Gaza. Surse de securitate din Gaza au declarat că rezidenţii trebuie împiedicaţi să plece din nordul teritoriului. Martori au informat că mai mulţi locuitori au fost deja opriţi de Hamas şi li s-a ordonat să se întoarcă în nord, adăugând că panica este tot mai mare în zonă şi că nu există instrucţiuni clare.

În paralel, cel puţin 13 ostatici israelieni şi străini deţinuţi de Hamas în nordul Fâşiei Gaza au fost ucişi în urma unor lovituri aeriene israeliene în cursul ultimelor 24 de ore, a făcut cunoscut vineri aripa armată a mişcării islamiste palestiniene, relatează AFP. "Treisprezece prizonieri, inclusiv străini" au fost ucişi în cinci locuri din Gaza vizate de avioane de luptă israeliene, au precizat într-un comunicat Brigăzile Ezzedin al-Qassam.

De la debutul ostilităţilor, începute sâmbăta trecută cu un sângeros atac al Hamas, în Israel au fost ucise cel puţin 1.300 de persoane, în majoritate civili, iar circa 150 de persoane, străini şi cu dublă cetăţenie, au fost luate ostatice de mişcarea islamistă, a indicat guvernul israelian. Totodată, potrivit autorităţilor locale, raidurile israeliene masive lansate ca ripostă asupra enclavei palestiniene s-au soldat cu 1.537 de morţi.

Citit 514 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2023 14:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.