Israel și Hamas, pregătite de confruntare în Fâșia Gaza

Israel și Hamas, pregătite de confruntare în Fâșia Gaza
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Armata israeliană neagă "cu fermitate" afirmațiile Hamas, potrivit cărora Israelul ar fi lovit convoaiele palestinienilor care plecau din partea de nord a Fâșiei Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari.

"Este fals. Cel care folosește în mod cinic propriii cetățeni și îi ia drept scuturi umane este Hamas", a spus Hagari, adăugând că Hamas răspândește "informații false și manipulatoare".

De asemenea, colonelul israelian Peter Lerner a declarat duminică pentru CNN, că armata israeliană nu a lovit convoiul de pe strada Salah Al-Deen. "Abia în această dimineață am putut să confirmăm și să anunțăm că nu a fost o lovitură a IDF", a spus Lerner. El a adăugat că reiese din imaginile pe care le-au văzut că "explozia a venit de dedesubt", sugerând "un fel de dispozitiv exploziv".

Hamas a acuzat că raiduri aeriene israeliene au lovit vineri convoaie care plecau din nordul Gaza, ucigând zeci de persoane și rănind alte sute. BBC și CNN au geolocalizat imaginile video care au apărut după carnagiu.

Primele informații au apărut sâmbătă seară despre un atac asupra unui convoi de vehicule care se îndrepta spre sudul Gaza. La scurt timp după aceea, au apărut videoclipuri care arătau carnagiul de la fața locului. BBC Verify a confirmat că lovitura a avut loc pe strada Salah-al-Din, una dintre cele două rute de evacuare din nordul Gaza. Strada a fost aglomerată toată ziua, deoarece locuitorii din nordul Gaza au plecat spre sud, după avertismentele israeliene de a evacua zona. Victimele au fost în majoritate femei și copii. Poziționarea umbrelor în videoclip sugerează că acesta a fost filmat în jurul orei locale 17:30.

Ministerul palestinian al Sănătății a afirmat că 70 de persoane au fost ucise la fața locului și acuză Israelul pentru atac.

În cursul zilei de duminică, armata israeliană a dat un nou ultimatum în pregătirea ofensivei în Fâșia Gaza și i-a îndemnat pe locuitorii părţii de nord ai Fâşiei Gaza să plece către sudul acesteia. Forţele de Apărare Israeliene au precizat că în intervalul menţionat nu vor ataca ruta respectivă. Armata israeliană a afirmat că sute de mii de palestinieni s-au mutat deja în sudul Fâşiei Gaza.

Pe de altă parte, au existat informaţii potrivit cărora Hamas îi împiedică pe civilii palestinieni să plece din oraşul Gaza către sud. Israelul acuză mişcarea teroristă palestiniană că foloseşte populaţia civilă drept scuturi umane. Operaţiunea militară israeliană de amploare contra nordului Fâşiei Gaza este iminentă. Publicaţia americană The New York Times a relatat sâmbătă seară că ofensiva terestră israeliană a trebuit să fie amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Cerul înnorat a făcut dificile decolarea avioanelor militare şi lansarea dronelor israeliene, care ar urma să asigure susţinerea aeriană pentru forţele terestre ce vor intra în Gaza.

La încheierea ediției, forțele Hamas trăgeau cu rachete asupra orașelor israeliene de graniță.

La rândul ei, armata israeliană se pregătea să declanșeze o operațiune de amploare în Fâșia Gaza, într-o mobilizare fără precedent a militarilor care au ordin să preia controlul în Gaza și să distrugă actuala conducere a enclavei. Armata spune că scopul său final este să distrugă ierarhia politică și militară a Hamas, gruparea palestiniană care controlează Gaza și care a condus atacurile teroriste de săptămâna trecută, în care au fost uciși 1.300 de israelieni. Atacul este așteptat să fie cea mai mare operațiune terestră a Israelului de când a invadat Libanul, în 2006.

Citit 453 ori Ultima modificare Duminică, 15 Octombrie 2023 19:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.