Israelienii și palestinienii se acuză reciproc de carnagiul din Fâșia Gaza

Israelienii și palestinienii se acuză reciproc de carnagiul din Fâșia Gaza
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O explozie pentru care Israelul şi palestinienii se acuză reciproc a făcut sute de morţi într-un spital din Gaza şi a provocat condamnări internaţionale şi demonstraţii în lumea musulmană, cu doar câteva ore înainte ca preşedintele american Joe Biden să ajungă în regiune.

Iordania a anulat un summit pe care urma să îl găzduiască miercuri la Amman cu preşedintele american Joe Biden şi cu liderii egiptean şi palestinian pentru a discuta despre Gaza, a anunţat ministrul de Externe Ayman Safadi.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru Securitate Internă, John Kirby, a declarat că anularea deplasării lui Joe Biden în Iordania pentru discuţii privind deschiderea unui coridor umanitar în Gaza a fost o decizie de consens, după ce preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a spus foarte clar că vrea să se întoarcă acasă pentru trei zile de doliu.

La sosirea, miercuri, în Israel, preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat susţinerea pentru versiunea autorităţilor israeliene ce impută combatanţilor palestinieni explozia care a ucis sute de persoane într-un spital din Fâșia Gaza.

"Am fost profund întristat şi şocat de explozia de ieri (marţi) dintr-un spital din Gaza. Şi, în baza a ceea ce am văzut, se pare că aceasta a fost întreprinsă de partea adversă, nu de voi" (de israelieni), a declarat preşedintele american, alături de prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, la Tel Aviv.

Armata israeliană a publicat miercuri ceea ce a calificat a fi drept o dovadă a faptului că mai degrabă o rachetă palestiniană lansată greşit decât una din propriile sale muniţii a provocat explozia de marţi seară la un spital din Gaza, soldată cu sute de morţi în rândul palestinienilor, potrivit Reuters.

Hamas, gruparea palestiniană care controlează Gaza, a dat vina pe Israel pentru explozia mortală. Israelul a declarat că aceasta a fost rezultatul unei lansări eşuate de rachete de către Jihadul Islamic palestinian, o altă grupare islamistă din enclavă.

Într-un briefing în limba engleză, purtătorul de cuvânt, şef al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari a declarat că o anchetă a "confirmat că nu a existat niciun tir al IDF (Forţele de Apărare ale Israelului, armata) de pe uscat, de pe mare sau din aer care să fi lovit spitalul". El a subliniat că nu au existat pagube structurale la clădirile din jurul Spitalului Al-Ahli al-Arabi şi niciun crater care să corespundă vreunui atac aerian.

Lumea arabă pare însă a nu ține cont de dovezile prezentate de Israel. Mai mult, Hamas a folosit această tragedie în propriul discurs extremist. Astfel, Hamas a acuzat miercuri Statele Unite de complicitate cu Israelul în Fâşia Gaza, după ce preşedintele american Joe Biden a preluat versiunea israeliană privind lovitura de rachetă asupra unui spital, transmite AFP.

"Faptul că preşedintele american adoptă versiunea israeliană, în special privind masacrul de la spital (...) confirmă că administraţia americană susţine orbeşte Israelul şi este complice cu masacrele", susţine Hamas într-un comunicat.

La rândul său, Ministerul palestinian de Externe a cerut comunităţii internaţionale şi în special Consiliului de Securitate al ONU să acţioneze pentru a condamna bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza şi locuitorilor acesteia şi a pune capăt ''carnagiului şi impunităţii'.

Citit 454 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Octombrie 2023 20:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.