Egiptul propune ca palestinienii să fie trimiși în deșertul Negev

Egiptul propune ca palestinienii să fie trimiși în deșertul Negev
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a propus în mod neaşteptat ca palestinienii din Fâşia Gaza să fie trimişi în deşertul Negev din sudul Israelului, nu în Peninsula Sinai din Egipt, transmite EFE.

"Dacă există în Israel deşertul Al Naqab (denumirea arabă a deşertului Negev), palestinienii pot fi mutaţi acolo până când Israelul îşi încheie misiunile anunţate de a lichida Rezistenţa sau grupurile armate, Hamas, Jihadul Islamic... şi apoi îi aduc înapoi, dacă doresc", a declarat preşedintele egiptean, într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german, Olaf Scholz, aflat miercuri în vizită la Cairo.

"Dar transferarea lor către Egipt... Această operaţiune militară ar putea dura ani de zile şi este o operaţiune foarte amplă care poate să nu pună capăt complet terorismului. Egiptul este cel care trebuie să suporte aceste consecinţe, iar Sinaiul devine o bază de pornire pentru operaţiunile teroriste împotriva Israelului şi noi, în Egipt, vom fi responsabili pentru asta”, a deplâns Al Sisi.

Acesta este unul dintre discursurile în care Al Sisi a ridicat cel mai mult tonul împotriva Israelului, din cauza posibilelor consecinţe ale ultimatumului dat de statul israelian pentru ca cetăţenii din Gaza să evacueze nordul Fâşiei Gaza în direcţia sud a enclavei, în apropiere de punctul de trecere a frontierei de la Rafah, administrat de Egipt.

Egiptul, care se învecinează cu Gaza, se teme de un "exod în masă" al palestinienilor din Fâşie, iar preşedintele egiptean a făcut apel la proteste în masă pentru a respinge această idee de strămutare. În intervenţia sa, Al Sisi a avertizat că, dacă ţara sa primeşte palestinieni din Fâşia Gaza, strămutaţi de războiul Israelului împotriva Hamas, Sinaiul ar putea deveni un câmp de operaţiuni pentru rezistenţa palestiniană şi Israelul ar găsi astfel motive să atace teritoriul egiptean.

Deschiderea unui "coridor umanitar" pentru a facilita un potenţial exod a milioane de refugiaţi palestinieni în Egipt prin punctul de trecere Rafah, singura ieşire din Fâşia Gaza necontrolată de Israel, este o propunere pe care guvernul de la Cairo nici nu poate şi nici nu doreşte să o accepte, din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra situaţiei sale politice şi economice, precum şi din considerente etice, notează EFE într-un comentariu.

Egiptul a denunţat în termeni categorici posibilitatea de a lăsa să intre palestinieni expulzaţi din casele lor din cauza presiunii israeliene, în ciuda "intransigenţei" statului Israel şi a sprijinului SUA şi Regatului Unit pentru această soluţie, scrie agenţia de presă citată.

În acest sens, Al Sisi a subliniat recent că palestinienii "trebuie să rămână pe pământul lor", poziţie pe care regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a reiterat-o şi în faţa secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, cu scopul de a evita - a spus el - destabilizarea regiunii.

Egiptul şi-a arătat disponibilitatea de a primi răniţi, făcând presiuni pentru a facilita intrarea ajutorului umanitar în enclavă, deşi până recent Israelul a respins această propunere.

"Este evident că Israelul vrea să controleze punctul de trecere Rafah. Şi nu vor lăsa pe nimeni care pleacă să se mai întoarcă. Aceasta este istoria palestinienilor, o succesiune de strămutări. Deja 70 la sută dintre locuitorii din Gaza provin din teritorii aflate acum sub suveranitatea israeliană'', a declarat pentru EFE Sean Lee, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Americană din Cairo şi expert în minorităţi şi migraţii din regiune.

În acest sens, Lee a amintit că dinspre Israel "au existat întotdeauna ameninţări explicite şi planuri active de «transferare» a palestinienilor, fie în Cisiordania, fie în Iordania, fie în Egipt".

Citit 614 ori Ultima modificare Joi, 19 Octombrie 2023 19:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.