Refugiații palestinieni din Fâșia Gaza, blocați la granița cu Egiptul

Refugiații palestinieni din Fâșia Gaza, blocați la granița cu Egiptul
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul egiptean Mostafa Madbouly a insistat marţi, aflat într-o vizită nu departe de frontiera cu Fâşia Gaza, că ţara sa "nu va permite niciodată lichidarea cauzei palestiniene" pe seama Egiptului, o aluzie la presiunile israeliene pentru ca autorităţile de la Cairo să accepte instalarea refugiaţilor palestinieni strămutaţi din Gaza pe teritoriul egiptean, relatează EFE.

"Aşa cum a spus (preşedintele egiptean Abdel Fattah) el-Sisi, Egiptul nu va permite să i se impună ceva sau cauze regionale să fie lichidate pe socoteala sa", a declarat Madbouly, într-un discurs susţinut la Arish, în nordul Peninsulei Sinai, în apropiere de frontiera cu Fâşia Gaza. Cairo, a spus el, îşi va extinde planurile de dezvoltare şi reconstrucţie a deşertului Sinai, cu miliarde de lire egiptene, în anii următori, astfel încât "nimănui să nu-i treacă prin cap că Egiptul ar putea părăsi Sinaiul".

Premierul egiptean Mostafa Madbouly a început marţi o vizită în Sinai, care urmează să-l ducă şi spre punctul de trecere a frontierei Rafah, în contextul presiunilor pentru ca ţara sa să accepte instalarea pe teritoriul Egiptului a refugiaţilor palestinieni strămutaţi din Gaza, lucru pe care Cairo îl respinge în mod categoric. Cu ocazia acestei vizite, Madbouly - însoţit de o delegaţie oficială importantă, între care şi mulţi jurnalişti - a vizitat lucrări de infrastructură şi baze militare în nordul Sinaiului, o zonă de obicei interzisă presei şi unde Egiptul luptă de ani de zile împotriva grupărilor teroriste având legături cu Statul Islamic.

Mass-media egipteană a difuzat imagini cu sosirea lui Mostafa Madbouly pe aeroportul din oraşul Arish, unde vin ajutoarele umanitare pentru a fi transferate către populaţia din Gaza, prin punctul de trecere Rafah, aflat la aproximativ 40 de kilometri distanţă, pentru a atenua impactul asediului şi al bombardamentelor israeliene asupra locuitorilor din Gaza. Premierul, însoţit de o delegaţie de parlamentari, lideri de partide politice, lideri tribali din Sinai şi jurnalişti egipteni şi străini, s-a deplasat mai întâi la Brigada 101 a armatei egiptene, responsabilă de combaterea grupărilor teroriste în ultimii ani în zonă. "Ei ne spun să acceptăm două milioane de palestinieni în Sinai (...), este inacceptabil. Palestinienii sunt fraţii şi vecinii noştri, dar este dreptul lor să lupte pentru eliberarea pământului lor ocupat", a declarat Ali Freij, unul dintre liderii triburilor care alcătuiesc Federaţia triburilor din Sinai, potrivit Extranews.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a încercat să-i convingă pe liderii europeni să exercite presiuni asupra Egiptului pentru ca acesta să accepte refugiaţi din Gaza, a relatat marţi ziarul Financial Times, citând persoane "informate despre aceste discuţii", potrivit EFE. Conform ziarului britanic, Republica Cehă şi Austria au abordat această iniţiativă în discuţiile care au precedat summitul liderilor UE de joia şi vinerea trecute, dar ideea a fost respinsă, deoarece "principalele ţări europene, în special Franţa şi Germania, au considerat-o puţin realistă".

Deşi rolul pe care Egiptul îl poate juca în această criză a fost discutat în timpul summitului, într-un final liderii europeni au căzut de acord că Egiptul ar trebui să joace un rol în furnizarea de asistenţă umanitară extinsă în Gaza, dar că în niciun caz nu ar trebui să fie presat să accepte refugiaţi. Atât Iordania, cât şi Egiptul au declarat în diferite ocazii că nu vor permite refugiaţilor palestinieni să intre pe teritoriul lor.

Citit 332 ori Ultima modificare Marți, 31 Octombrie 2023 17:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.