Ucraina și Republica Moldova încep negocierile de aderare la UE

Ucraina și Republica Moldova încep negocierile de aderare la UE
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Comisia Europeană a recomandat miercuri începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, precum şi acordarea statutului de ţară candidată Georgiei, relatează Reuters şi AFP.

"Astăzi este o zi istorică", a declarat Ursula von der Leyen, anunţând în faţa presei avizul favorabil al Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare a ţările menţionate. "Completarea Uniunii noastre este un apel al istoriei. Completarea Uniunii noastre are şi o logică puternică economică şi geopolitică. Fostele extinderi au arătat beneficiile enorme atât pentru ţările care aderă, cât şi pentru UE. Câştigăm cu toţii", a mai spus von der Leyen.

Şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat "bucuroasă că Ucraina şi Republica Moldova sunt pe calea cea bună în direcţia deschiderii negocierilor de aderare". "Parlamentul European salută recomandarea de a acorda statut de candidat Georgiei şi de a deschide negocierile de aderare cu Bosnia-Herţegovina, odată ce condiţiile vor fi îndeplinite", a postat Metsola pe X. "Comisia Europeană recomandă Consiliului începerea negocierilor de aderare cu Ucraina", a anunţat executivul UE la Bruxelles, anunţ făcut şi referitor la Republica Moldova.

În cazul Ucrainei, Comisia recomandă ca negocierile să fie începute odată ce Kievul îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei, adoptarea unei legi privind activitatea de lobby şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor.

În cazul Republicii Moldova, aceste condiţii se referă la combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare.

Recomandarea reprezintă un reper important în drumul Kievului spre integrarea occidentală şi o mutare strategică pentru UE, în condiţiile în care Ucraina se confruntă cu o invazie a Rusiei din februarie 2022.

Liderii UE vor decide dacă să accepte sau nu recomandarea Comisiei Europene privind Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina la summitul Consiliului European din decembrie.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat miercuri decizia Comisiei Europene. "Moldova se află cu fermitate pe calea aderării la UE şi vom continua să lucrăm neobosit pentru îndeplinirea acestui scop", a postat Maia Sandu.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a arătat încrezător că Ucraina va fi în Uniunea Europeană, arătând că acest rezultat va fi obţinut printr-o transformare internă a ţării, una în interesul poporului. "Ucraina va fi în Uniunea Europeană. Şi vom obţine asta, în special, prin transformarea ţării noastre - o transformare internă care este cu siguranţă în interesul poporului nostru. Pentru Ucraina, UE înseamnă securitate economică şi stabilitate socială, iar pentru UE Ucraina înseamnă o întărire a întregii comunităţi", a subliniat el.

De asemenea, executivul UE a recomandat începerea negocierilor de aderare cu Bosnia-Herţegovina, "odată ce gradul necesar de respectare a criteriilor de aderare este îndeplinit". Nu în ultimul rând, Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de ţară candidată Georgiei, odată ce va îndeplini anumite condiţii.

Citit 423 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Noiembrie 2023 19:09

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de RuieMusia
    Joi, 09 Noiembrie 2023 10:17
    178.132.108.***
    Mereu se găsește câte un pr0st sa fie el anti. In special anti Ucraina, ca așa înghit ei pe nemestecate tot ce le servește Kremlinul.
    Daca nu va plc politicile Ucrainei puneți-le in balanța cu politicile Rusiei, vedeți atunci care va sunt mai convenabile.
    0
    1
  • postat de Fanarioti la pescuit cica, nu hoti
    Miercuri, 08 Noiembrie 2023 19:16
    89.137.226.***
    Cea mai mare greseala de care nu va dati seama.
    O sa regretati sa vedeti ce politici duce Ucraina!
    2
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.