A încetat din viaţă Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane

A încetat din viaţă Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa miercuri, într-un comunicat de presă, preluat de AFP și Agerpres. Jucător-cheie în diplomaţia mondială în perioada "războiului rece", Henry Kissinger a murit în casa sa din Connecticut.

Heinz Alfred Kissinger s-a născut la Furth, oraș din regiunea bavareză a Germaniei, pe 27 mai 1923. Fiind evreu ortodox, a fost hărțuit de antisemiți, iar în 1938 familia sa s-a alăturat exodului din Germania nazistă, mutându-se la Londra şi apoi la New York. A fost naturalizat american în 1943, la vârsta de 20 de ani.

S-a întors în ţara natală în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ca membru al Diviziei 84 Infanterie a Armatei SUA. A lucrat ca traducător în operațiuni de informații și a ajutat la depistarea membrilor Gestapo, primind și o medalie pentru reuşitele sale.

După război, a  avut o carieră remarcabilă la Universitatea Harvard, apoi s-a alăturat administrației Nixon, în calitate de consilier pentru securitate națională, în 1969, post pe care l-a păstrat şi după ce Nixon a demisionat. A fost, de asemenea, secretar de stat sub Nixon și Ford. Kissinger a ocupat funcții de consiliere şi în administrațiile Kennedy și Johnson și a fost consilier al miliardarului Nelson Rockefeller.

Henry Kissinger a fost martor al multor evenimente globale, care au schimbat lumea anilor '70, inclusiv Războiul din Vietnam, deschiderea diplomatică a Chinei, discuțiile SUA - URSS pentru controlul armelor, extinderea dialogului dintre Israel și vecinii săi arabi. Recunoscut după ramele groase ale ochelarilor, s-a impus ca un chip influent al diplomaţiei globale. I-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace în 1973, unul dintre cele mai controversate din istoria acestei distincţii. Kissinger a rămas un strateg și la senectute. Recent, şi-a atras numeroase critici când a sugerat, în mai 2022, că Ucraina ar trebui să cedeze o parte din teritoriu Rusiei, pentru a ajunge la un acord de pace.

Citit 681 ori Ultima modificare Joi, 30 Noiembrie 2023 10:42

2 comentarii

  • postat de eu
    Vineri, 01 Decembrie 2023 12:31
    86.124.203.***
    Voi spuneți despre unul care a desenat mapamondul unei gloate care se uită în gura fiică-sii lui păcuraru... Jumătate dintre ei se întreabă ce tip de robinet a inventat ăsta sau dacă l-au înmormântat cu ie tradițională ori dacă a apucat să le dea ceva la pensie
    0
    0
  • postat de eu
    Joi, 30 Noiembrie 2023 11:54
    86.124.203.***
    Vedeți că suntem în rândul lumii? CV ca la ai noștri!Dacă avea doctorat la Colegiul de Apărare Națională sau master la ASE la stat la Cahul,putea să stea lângă un Gabi Oprea, dr.Ciucă, dr.Ponta,Bode,Pandele cred că și el, dar la americani nu îi duce capul pe atât de mulți să fie doctori ca la noi
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.