"Uniunea Europeană nu-i un bazar maghiar în care totul se negociază"

"Uniunea Europeană nu-i un bazar maghiar în care totul se negociază"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Liderii Uniunii Europene (UE) s-au reunit la Bruxelles, în ultimul summit din acest an, pentru a discuta despre extinderea UE, ajutorul financiar pentru Ucraina şi bugetul blocului comunitar, transmite dpa.

Este de aşteptat ca reuniunea, care era programată să se desfăşoare joi şi vineri, dar care s-ar putea prelungi, să fie dominată de disputa dintre premierul ungar Viktor Orban şi alte state ale UE. Liderii UE trebuie să decidă în unanimitate dacă deschid negocierile de aderare cu Ucraina şi cu privire la pachetul de ajutor pentru Kiev în valoare de 50 de miliarde de dolari. Orban a ameninţat în repetate rânduri că se va opune prin veto ambelor decizii.

Şi, deşi Bruxellesul afirmă că nu există nicio legătură cu atitudinea lui Orban, chiar în ajunul summitului, Comisia Europeană a deblocat fonduri regionale în valoare de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria.

"Trebuie să spunem limpede că acesta nu este un bazar maghiar în care totul se poate negocia", a declarat premierul belgian Alexander De Croo, citat miercuri de EFE.

Agenţia spaniolă de presă, care citează diverse surse europene şi comunitare, scrie că summitul urma să fie marcat de incertitudine şi multă dramă, în ciuda apelurilor făcute de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a cerut "un efort comun decisiv" în spiritul "unităţii", dar care a recunoscut totodată că va fi un summit dificil.

Parcă pentru a anticipa relațiile tensionate cu liderii europeni, premierul ungar Viktor Orban a declarat, la sosirea la Bruxelles, că Uniunea Europeană "nu este în poziţia" de a lansa negocieri de aderare cu Ucraina. "Nu există niciun motiv să discutăm ceva, pentru că nu au fost îndeplinite condiţiile", a declarat liderul naţionalist. "Extinderea este un proces detaliat din punct de vedere juridic şi bazat pe merit. Am stabilit şapte condiţii şi, conform evaluării Comisiei, trei dintre ele nu sunt îndeplinite", a mai declarat Orban. "Deci nu suntem în poziţia să începem negocierile", a continuat el. De asemenea, el şi-a exprimat din nou refuzul de a acorda un nou ajutor financiar Ucrainei, de 50 de miliarde de euro - sub formă de granturi şi împrumuturi, pentru perioada 2024-2027.

Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat la începutul săptămânii cu privire la "consecinţe devastatoare" pentru poporul ucrainean dacă liderii UE nu decid în unanimitate să înceapă negocierile de aderare ale Ucrainei la UE. În plus, asistenţa financiară actuală a UE pentru Kiev se epuizează la sfârşitul acestui an.

În privinţa chestiunilor interne, liderii UE urmează să discute despre revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, după ce Comisia Europeană le-a cerut deja statelor membre UE să suplimenteze contribuţia la bugetul multianual al blocului comunitar cu 65,8 de miliarde de euro până în anul 2027, propunere primită cu reticenţă de capitalele europene. În afară de sprijinirea Ucrainei, suma suplimentară de bani ar urma să fie folosită pentru migraţie, promovarea competitivităţii şi acoperirea costurilor în plus create de o inflaţie mai mare şi de rata dobânzilor.

Este totodată de aşteptat ca liderii UE să discute despre politicile de securitate şi migraţie ale blocului comunitar, precum şi despre situaţia din Orientul Mijlociu.

Citit 449 ori Ultima modificare Joi, 14 Decembrie 2023 14:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.