Negocieri "imposibile" între SUA și Rusia privind armele nucleare

Negocieri "imposibile" între SUA și Rusia privind armele nucleare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Rusia a afirmat joi că discuţiile cu SUA privind controlul armelor nucleare sunt imposibile, dacă nu se ţine cont de situaţia din Ucraina, acuzând totodată Washingtonul că încearcă să-şi impună dominaţia în plan militar, relatează Reuters.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a explicat într-o conferinţă de presă că Washingtonul a propus separarea celor două chestiuni şi reluarea discuţiilor privind "stabilitatea strategică" între cele două ţări, care deţin cele mai mari arsenale nucleare din lume. Lavrov a subliniat că această propunere este inacceptabilă pentru Rusia, din cauza sprijinului Occidentului pentru Ucraina în războiul care durează deja de aproape doi ani.

El a făcut aceste remarci în contextul în care acordul New Start, ultimul tratat bilateral ruso-american privind controlul armamentului nuclear, expiră în februarie 2026, iar tensiunile dintre cele două superputeri nucleare sunt la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962. "Nu vedem nici cel mai mic interes din partea SUA ori a NATO de a reglementa conflictul ucrainean şi a asculta preocupările Rusiei", a adăugat joi şeful diplomaţiei ruse.

Acesta a acuzat Occidentul că împinge Ucraina să folosească arme cu rază din ce în ce mai lungă pentru a lovi mai adânc în interiorul Rusiei. Astfel de atacuri s-au intensificat în ultimele săptămâni; pe 30 decembrie, 25 de oameni au fost ucişi în oraşul Belgorod din sudul Rusiei, într-un astfel de atac. Lavrov nu a adus vreo dovadă în sprijinul afirmaţiei sale că Vestul încurajează Ucraina să desfăşoare asemenea atacuri, dar a acuzat Statele Unite că urmăresc superioritatea militară asupra Rusiei, notează Reuters.

Ministrul rus a insistat că discuţiile privind controlul armelor sunt neîntemeiate, cât timp Occidentul desfăşoară ceea ce el a numit un "război hibrid" împotriva Moscovei. "Nu respingem această idee pe viitor, dar condiţionăm în prealabil această posibilitate de abandonare de către Occident a politicii sale de subminare şi nerespectare a intereselor Rusiei", a conchis Lavrov.

Federaţia Rusă, moştenitoarea puterii nucleare sovietice, dispune de cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90 la sută din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Şeful diplomaţiei ruse a făcut apel pe de altă parte la SUA să înceteze "agresiunea" împotriva Yemenului, după ce armata americană i-a bombardat pentru a patra oară în mai puţin de o săptămână pe rebelii houthi, a consemnat AFP. "Cel mai important acum este să se pună capăt agresiunii împotriva Yemenului, întrucât, cu cât americanii şi englezii vor bombarda mai mult, cu atât rebelii vor fi mai puţin dispuşi la tratative", a notat Lavrov, în aceeaşi conferinţă de presă.

Armata americană a anunţat miercuri seară că a lovit 14 rachete ale rebelilor houthi la sol, în Yemen, pentru a "proteja" navigaţia în regiune, al patrulea atac occidental în ultima săptămână. Aceşti rebeli, aflaţi în război de aproape un deceniu împotriva guvernului yemenit, vizează nave comerciale care au legături cu Israelul în largul coastei Yemenului, în Marea Roşie şi în Golful Aden, acţiuni pe care ei spun că le desfăşoară în solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza.

Citit 492 ori Ultima modificare Joi, 18 Ianuarie 2024 17:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.