Avioane F-16 pentru Turcia, la schimb cu extinderea NATO

Avioane F-16 pentru Turcia, la schimb cu extinderea NATO
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a trimis miercuri o scrisoare membrilor Congresului SUA în care le solicită aprobarea unei vânzări de avioane Lockheed Martin F-16 în valoare de 20 miliarde de dolari şi a unor kituri de modernizare către Turcia, au declarat pentru Reuters patru surse familiarizate cu conţinutul scrisorii.

Parlamentul de la Ankara a ratificat marţi aderarea Suediei la NATO, eliminând astfel un obstacol major în calea extinderii Alianţei Nord-Atlantice, după o întârziere de 20 de luni. Sursele citate au indicat că scrisoarea a fost trimisă miercuri şi că administraţia nu a notificat încă în mod oficial Congresul cu privire la planurile sale vizând respectiva tranzacţie.

Întârzierea Turciei în privinţa ratificării aderării Suediei la NATO a fost un obstacol major în obţinerea aprobării Congresului pentru tranzacţia cu avioane de vânătoare. Legiuitorii americani au declarat că aşteaptă ratificarea, inclusiv semnătura preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, înainte de a decide dacă aprobă sau nu vânzarea.

Departamentul de Stat al SUA a cerut miercuri Ankarei să finalizeze oficial ratificarea aderării Suediei la NATO. Pentru aceasta, Erdogan trebuie să semneze legea privind ratificarea, care apoi va fi publicată în Monitorul Oficial al Turciei.

Instrumentul de aderare pentru Suedia trebuie, de asemenea, trimis la Washington. Este probabil ca administraţia Biden să trimită notificarea oficială pentru vânzarea de F-16 odată ce aceste etape sunt finalizate, deşi Departamentul de Stat a refuzat să ofere un calendar precis.

Citit 669 ori Ultima modificare Joi, 25 Ianuarie 2024 17:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.