Parisul, sub amenințarea unui ”asediu” al fermierilor nemulțumiți

Parisul, sub amenințarea unui ”asediu” al fermierilor nemulțumiți
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Franţa cere modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene chiar săptămâna aceasta, pentru a pune capăt protestelor agricultorilor care ameninţau să asedieze Parisul, începând din după-amiaza zilei de luni, transmite Reuters.

"În următoarele 48 de ore, vom anunţa unele măsuri", a declarat ministrul Agriculturii, Marc Fesneau, televiziunii France 2. Principala problemă în domeniu priveşte suprafeţele care trebuie lăsate necultivate, conform noilor reglementări privind biodiversitatea, adoptate anul trecut.

Legea adoptată de Parlamentul European pentru refacerea ecosistemelor naturale degradate a fost puternic contestată, reaminteşte agenţia citată. Actul normativ prevede că ţările membre ale UE trebuie să ia până în 2030 măsuri pentru renaturarea a circa 20 la sută din teritoriile lor, în condiţiile în care 81 la sută din habitatele naturale din Europa sunt clasificate ca deficitare.

Unii agricultori se tem că activitatea lor va fi afectată.

Guvernul francez încearcă să limiteze demonstraţiile la scară naţională ale agricultorilor, care cer să fie plătiţi mai bine şi să beneficieze de un trai mai bun. Mulţi dintre ei urmau să se îndrepte luni spre Paris, în timp ce au început să protesteze şi fermierii din Belgia.

Aflat sub presiunea protestelor agricultorilor, guvernul preşedintelui francez Emmanuel Macron a acuzat încă din cursul zilei de duminică ceea ce a numit practicile de "concurenţă neloială" ale unor parteneri din UE, precum Spania sau Italia, relatează agenţiile France Presse şi EFE.

Premierul recent numit de pro-europeanul Macron, Gabriel Attal, a susţinut duminică un discurs în care a evidenţiat termeni precum "independenţă" şi "suveranitate" şi a pus sub semnul întrebării modul de funcţionare a Uniunii Europene. "Vom lupta împotriva concurenţei neloiale. Agricultorilor noştri li se impun reguli (fitosanitare) şi altora nu", a spus premierul, în discursul susţinut la puţin timp după ce a vizitat o exploataţie agricolă. "Nu este normal ca voi să fiţi împiedicaţi să folosiţi anumite produse (...), în timp ce ţări vecine, Italia sau altele", le pot utiliza, a remarcat şeful guvernului francez, adresându-se agricultorilor, pe care încearcă să-i tempereze.

El a mai menţionat că cel puţin 40 la sută din fructele şi legumele de pe piaţa franceză sunt importate, mai ales din Spania şi Italia, în timp ce agricultorii francezi se lovesc de reguli de mediu incluse în legislaţie. Prin urmare, Gabriel Attal a promis că le va cere partenerilor din UE măsuri care să favorizeze suveranitatea alimentară a Franţei.

Declaraţiile premierului francez, care conduce un guvern considerat foarte pro-UE, atrag atenţia întrucât pot pune sub semnul întrebării însăşi funcţionarea pieţei unice europene.

Totuşi, într-un interviu televizat, ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, a exclus posibilitatea unei "închideri a frontierelor" pentru produsele spaniole sau italiene, cum a cerut extrema-dreaptă.

Protestele agricultorilor s-au înmulţit în statele UE, aceştia fiind nemulţumiţi de restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu ale UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene şi de creşterea costurilor, unele dintre acestea fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum creşteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subvenţii.

Citit 281 ori Ultima modificare Luni, 29 Ianuarie 2024 16:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.