Senatorii americani fac presiuni asupra guvernului Orban

Senatorii americani fac presiuni asupra guvernului Orban
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Congresmeni americani de rang înalt au declarat că doresc ca Ungaria să aprobe imediat aderarea Suediei la NATO, sugerând, la o săptămână după ce Turcia şi-a dat deja avizul în acest sens, că Budapesta riscă să afecteze permanent relaţia sa cu Washingtonul, dacă nu acţionează, relatează Reuters, citată de News.ro. Pe de altă parte, potrivit presei suedeze, premierul suedez a avut joi o scurtă discuţie cu Viktor Orban, în marja summitului UE de la Bruxelles.

Ben Cardin, membru al Comisiei pentru relaţii externe din Senatul american, a declarat că are "îngrijorări profunde" cu privire la direcţia actualului guvern al Ungariei. Congresmenul democrat a menţionat în acest sens că premierul Viktor Orban a amânat, până joi, acordarea de asistenţă din partea Uniunii Europene pentru Ucraina şi a pus în continuu piedici în calea aderării oficiale a Suediei la NATO. "Cei care sunt parteneri nu fac astfel de lucruri. Şi mă întreb dacă sunt un aliat de încredere pentru programul nostru (de scutire de vize)", a declarat el într-o conferinţă de presă.

Şi senatorii Jeanne Shaheen, o democrată, şi Thom Tillis, care este republican şi care coprezidează Grupul de observatori NATO din Senat, au emis o declaraţie în care au cerut Ungariei să-şi schimbe atitudinea. "Inacţiunea Ungariei riscă să afecteze irevocabil relaţia sa cu Statele Unite şi cu NATO", au avertizat cei doi senatori.

Programul Visa Waiver le permite cetăţenilor din 41 de ţări să călătorească în Statele Unite pentru şederi de până la 90 de zile fără viză. În vara anului trecut, Statele Unite au impus deja unele restricţii pentru deţinătorii de paşapoarte ungare în cadrul Programului Visa Waiver, afirmând că Budapesta nu a rezolvat vulnerabilităţile de securitate ridicate în mod repetat de Washington. Într-un comunicat, Ambasada SUA la Budapesta a anunţat că perioada de valabilitate oferită cetăţenilor din Ungaria în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă, cu efect imediat, de la doi ani la un an şi doar vizitele unice vor fi permise în cadrul sistemului, nu şi cele multiple. În replică, MAI ungar a transmis că SUA au solicitat date despre maghiarii cu dublă cetăţenie, pe care autorităţile de la Budapesta au refuzat să le ofere, motiv pentru care Statele Unite se răzbună.

Citit 443 ori Ultima modificare Vineri, 02 Februarie 2024 18:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.