Iulia Navalnaia preia ștafeta luptei împotriva regimului Putin

Iulia Navalnaia preia ștafeta luptei împotriva regimului Putin
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, a declarat luni într-un mesaj video că va continua munca soţului ei şi va lupta pentru o Rusie liberă, relatează Reuters şi AFP.

"Vreau să trăiesc într-o Rusie liberă, vreau să construiesc o Rusie liberă", a spus Iulia Navalnaia într-un mesaj video intitulat "Voi continua munca lui Aleksei Navalnîi". "Acum trei zile, Vladimir Putin mi-a ucis soţul, pe Aleksei Navalnîi. Putin l-a ucis pe tatăl copiilor mei", a spus Navalnaia, adăugând că va lupta împotriva Kremlinului alături de poporul rus pentru a crea o nouă Rusie. "Prin el, (Putin) a vrut să ne omoare speranţa, libertatea, viitorul nostru", a spus Iulia Navalnaia.

"Voi continua munca lui Aleksei Navalnîi. Voi continua pentru ţara noastră, alături de voi. Vă chem pe toţi să fiţi aproape de mine (...) Nu este o ruşine să faceţi puţin, este o ruşine să nu faceţi nimic, este o ruşine să vă lăsaţi speriaţi", a declarat ea.

Iulia a acuzat autorităţile ruse că au ascuns cadavrul soţului său şi că aşteaptă să dispară din corpul său urmele agentul chimic Noviciok. În timpul detenţiei sale, Aleksei Navalnîi a fost "brutalizat, rupt de lume" şi "totuşi nu a renunţat", a mai spus ea. "Soţul meu nu a putut fi înfrânt şi de aceea Putin l-a ucis", a afirmat văduva opozantului rus. Ea a promis că va afla "cine a executat această crimă" şi în ce circumstanţe.

În ziua anunţului morţii lui Aleksei Navalnîi, ea a vorbit, cu lacrimi în ochi, cerând ca Vladimir Putin să fie "pedepsit".

În acest context, amintim că anchetatorii ruşi nu au stabilit deocamdată cauza oficială a morţii liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîş. Cert este că moartea lui Navalnîi, avocat de profesie, privează opoziţia rusă disparată de liderul său cel mai carismatic şi mai curajos, în timp ce preşedintele Vladimir Putin se pregăteşte pentru alegeri care îl vor menţine la putere cel puţin până în 2030.

Opozantul rus şi principalul adversar al preşedintelui rus Vladimir Putin a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, unde ispăşea o pedeapsă de 19 ani de detenţie. El a fost închis de la întoarcerea sa în Rusia, la începutul lui 2021, iar sănătatea sa s-a deteriorat în ultimele luni.

Occidentul şi susţinătorii lui Navalnîi au respins declaraţia de vineri a Serviciului Penitenciar rus, potrivit căreia Navalnîi şi-a pierdut cunoştinţa şi a murit subit. Lideri occidentali l-au catalogat pe Putin drept un ucigaş şi au declarat că el este responsabil de moartea opozantului rus, notează Reuters.

Putin - care niciodată nu a rostit numele lui Navalnîi în declaraţiile sale - nu a făcut niciun comentariu după decesul subit al acestuia, dar alţi oficiali ruşi le-au reproşat liderilor occidentali că s-au grăbit să tragă concluzii pripite cu privire la acest deces, care a adâncit şi mai mult ruptura în relaţiile dintre Moscova şi Occident, cauzată de războiul din Ucraina. 

Mama lui Navalnîi, Liudmila, a fost anunţată sâmbătă, la colonia penitenciară, că fiul său a decedat din cauza "sindromului morţii subite", un termen vag pentru diferite afecţiuni cardiace care se termină cu moartea, potrivit echipei opozantului rus.

Citit 590 ori Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2024 16:17

1 comentariu

  • postat de Das
    Luni, 19 Februarie 2024 18:34
    89.137.137.***
    Am spus ca daca Putin da ordin sa il omoare pe Alexai Navalni va sfarsi rau si moartea va veni catre el ! Putin va muri anul asta!
    3
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.