Rusia va face tot posibilul pentru "a eradica nazismul" din Ucraina

Rusia va face tot posibilul pentru "a eradica nazismul" din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a anunţat joi, în discursul său anual către naţiune, că Rusia va face tot posibilul pentru a încheia războiul din Ucraina şi a eradica nazismul din ţara vecină, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Discursul intervine cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia, la care este de aşteptat ca Putin să câştige un al cincilea mandat de şase ani cu o largă majoritate, în lipsa unei opoziţii reale. Potrivit Reuters, Putin a declarat că Rusia nu va permite nimănui să se amestece în afacerile sale interne şi a reluat acuzaţia conform căreia Occidentul încearcă să distrugă Rusia din interior.

Liderul de la Kremlin a mai susţinut că "o majoritate clară a populaţiei" ruse sprijină decizia sa luată acum doi ani de a trimite sute de mii de militari în Ucraina. El le-a mulţumit cetăţenilor şi companiilor pentru sprijinul lor faţă de conflict şi a ţinut un moment de reculegere în timpul discursului pentru militarii căzuţi în luptă.

În paralel cu discursul lui Putin, Ministerul Apărării din Rusia a publicat buletinul său zilnic în care a informat despre "îmbunătăţirea poziţiilor" trupelor ruse în sudul Ucrainei. Anterior, timp de două săptămâni, militarii ruşi au raportat progrese în estul Ucrainei, aminteşte EFE.

Putin le-a reamintit celor prezenţi că 2024 este anul aniversării a zece ani de la anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, transmite dpa, care aminteşte că această peninsulă nu este nici acum recunoscută la nivel internaţional ca făcând parte din Federaţia Rusă şi că Ucraina a jurat să o recucerească. Putin a insistat totuşi că Rusia este mândră de ceea ce a reuşit, prin anexarea Crimeii. "Împreună putem obţine totul", a adăugat el.

Putin a mai declarat că Occidentul încearcă să atragă Rusia într-o cursă a înarmării. "Ei încearcă să ne epuizeze, să repete trucul pe care l-au reuşit cu Uniunea Sovietică în anii 1980", a susţinut preşedintele rus. Din acest motiv, a adăugat Putin, sarcina Rusiei este să dezvolte complexul industrial de apărare "pentru a creşte potenţialul ştiinţific, tehnologic şi industrial al ţării". "Trebuie să distribuim resursele cât mai raţional posibil şi să construim o economie eficientă a forţelor armate, pentru a obţine maximum pentru fiecare rublă cheltuită pentru apărare", a adăugat el. Putin a anunţat că Rusia "este deschisă unui dialog în detaliu cu toate ţările şi organismele internaţionale interesate" în "edificarea în viitorul apropiat a unui nou sistem de securitate în Eurasia, indivizibil şi cu condiţii egale pentru toţi".

El a avertizat totodată NATO că consecinţele unei desfăşurări de trupe aliate în Ucraina vor fi "tragice" şi a calificat drept "aberaţii" acuzaţiile potrivit cărora Moscova s-ar pregăti să atace Europa. "Au început să vorbească despre posibilitatea de a trimite în Ucraina contingente militare ale NATO, dar să ne reamintim soarta acelora care, la vremea lor, au trimis trupe pe teritoriul ţării noastre. Însă acum consecinţele pentru potenţialii intervenţionişti vor fi mult mai tragice" decât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, deoarece Rusia are în prezent arme care pot lovi ţinte aflate pe teritoriul inamicului, a insistat şeful statului rus, citat de EFE.

"Ei cred că (războiul) e ca în desenele animate", a adăugat Putin, citat de Reuters. Vizibil furios, potrivit Reuters, Putin, în vârstă de 71 de ani, le-a sugerat politicienilor occidentali să-şi amintească de soarta celor care - precum liderul Germaniei naziste, Adolf Hitler, şi Napoleon Bonaparte al Franţei - au invadat ţara în trecut, fără sorţi de izbândă.

Citit 396 ori Ultima modificare Joi, 29 Februarie 2024 17:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.