Strategie de 1,5 miliarde de euro pentru industria de apărare

Strategie de 1,5 miliarde de euro pentru industria de apărare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Comisia Europeană (CE) a propus, marţi, impulsionarea cu cel puţin 1,5 miliarde de euro, pe perioada 2025-2027, a industriei militare europene, pe care doreşte să o încurajeze să îşi asume mai multe riscuri pentru a creşte producţia prin intermediul de achiziţii comune sau avantaje fiscale, dată fiind insecuritatea creată în principal de invazia Rusiei asupra Ucrainei, informează EFE.

"Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a readus un război de mare intensitate în Europa. După zeci de ani de cheltuieli insuficiente, trebuie să investim mai mult în apărare şi să o facem în comun şi mai bine", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Securitate, Josep Borrell, care a prezentat prima strategie industrială de apărare şi un nou program pentru industria de apărare, pentru a spori gradul de pregătire şi securitatea Europei.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina Comisiei Europene, strategia stabileşte indicatori, cu scopul de a măsura progresele înregistrate de statele membre în direcţia pregătirii industriale. Statele membre sunt invitate să achiziţioneze cel puţin 40 la sută din echipamentele de apărare la comun până în 2030; să se asigure că, până în 2030, valoarea comerţului în domeniul apărării în interiorul UE reprezintă cel puţin 35 la sută din valoarea pieţei UE a apărării; să realizeze progrese constante în direcţia achiziţionării a cel puţin 50 la sută din bugetul lor de achiziţii publice în domeniul apărării în cadrul UE până în 2030 şi a 60 la sută până în 2035.

Totodată, strategia prezintă provocările cu care se confruntă în prezent baza industrială şi tehnologică de apărare europeană (EDTIB), dar şi oportunitatea de a valorifica întregul său potenţial şi stabileşte o direcţie pentru următorul deceniu. Pentru a spori gradul de pregătire industrială a apărării europene, statele membre trebuie să investească mai mult, mai bine, împreună şi european.

Pentru a sprijini statele membre în atingerea acestor obiective, Strategia industrială europeană în domeniul apărării prezintă un set de acţiuni care vizează, între altele, asigurarea faptului că bugetele naţionale şi ale UE sprijină cu mijloacele necesare adaptarea industriei europene de apărare la noul context de securitate; integrarea unei culturi a pregătirii pentru apărare în toate politicile, în special prin solicitarea unei revizuiri a politicii de creditare a Băncii Europene de Investiţii în acest an; dezvoltarea unor legături mai strânse cu Ucraina prin participarea sa la iniţiativele Uniunii de sprijinire a industriei de apărare şi prin stimularea cooperării dintre industriile de apărare din UE şi Ucraina; colaborarea cu NATO şi cu partenerii strategici ai UE.

Programul pentru industria europeană de apărare (EDIP) este noua iniţiativă legislativă care va face legătura de la măsuri de urgenţă pe termen scurt, adoptate în 2023 şi încheiate în 2025, la o abordare mai structurală şi pe termen mai lung pentru a atinge gradul de pregătire industrială în domeniul apărării. Acest lucru va asigura continuitatea sprijinului pentru baza industrială şi tehnologică de apărare europeană, pentru a însoţi adaptarea rapidă a acesteia la noua realitate.

Citit 271 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2024 18:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.