Mișcarea islamistă Hamas, dispusă la negocieri cu Israelul

Mișcarea islamistă Hamas, dispusă la negocieri cu Israelul
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a declarat miercuri că va continua negocierile prin mediatori, până se va ajunge la un acord cu Israelul de încetare a focului, informează DPA. "Mişcarea va continua să negocieze prin fraţii ei mediatori pentru a se ajunge la o înţelegere care să îndeplinească cerinţele şi interesele poporului nostru", a declarat Hamas, într-un comunicat. Hamas a mai spus că dă dovadă de "flexibilitatea" necesară pentru a ajunge la un acord care necesită "încetarea agresiunii" în Gaza şi a acuzat Israelul că pune obstacole în calea discuţiilor. Israelul "încă se sustrage de la punctele principale ale acestui acord, mai ales cele care vor realiza o încetare permanentă a focului, întoarcerea persoanelor strămutate, retragerea din Fâşia Gaza şi asigurarea nevoilor poporului nostru", a spus Hamas.

Reprezentanţi din Statele Unite, Qatar şi Egipt negociază o încetare temporară a focului cu Hamas la Cairo. Israelul nu participă direct la discuţii.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu cere, printre altele, ca Hamas să trimită o listă cu numele ostaticilor ţinuţi în Gaza care sunt încă în viaţă. Cu toate acestea, oficiali ai Hamas au declarat că nu pot spune care dintre ostaticii răpiţi din Israel mai sunt încă în viaţă, din cauza atacurilor israeliene.

Hamas şi alte grupuri militante din Gaza au răpit aproximativ 240 de persoane când au atacat sudul Israelului, pe 7 octombrie 2023, ucigând aproximativ 1.200 de oameni. Israelul a răspuns cu un bombardament necruţător al zonei de coastă palestiniene blocate total şi a lansat o operaţiune terestră în Gaza pentru a elimina Hamas.

Citit 323 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2024 16:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.