Putin, reales președinte al Rusiei cu 87,28 la sută din voturi

Putin, reales președinte al Rusiei cu 87,28 la sută din voturi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost reales preşedinte, cu 87,28 la sută din voturi, potrivit rezultatelor definitive publicate de Comisia electorală după numărarea tuturor voturilor exprimate în secţiile din Rusia, relatează Reuters şi AFP.

"Este un rezultat record", a declarat şefa Comisiei electorale, Ella Pamfilova, despre scorul obţinut de Putin, cu 10 puncte procentuale mai mare decât în 2018. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit la rândul său despre un rezultat "excepţional" şi o "confirmare" a susţinerii poporului rus pentru "preşedintele său".

Pe locul al doilea s-a situat candidatul comunist Nikolai Haritonov, cu 4,31 la sută din voturi, urmat de Vladislav Davankov (3,85 la sută), vicepreşedinte al Dumei de Stat, şi de naţionalistul Leonid Sluţki (3,2 la sută), relatează EFE.

Liderul de la Kremlin a obţinut în total 76.277.708 voturi în scrutinul care s-a derulat pe durata a trei zile. Potrivit datelor oficiale, la alegeri s-a înregistrat o participare de 77,44 la sută, cea mai mare din cele opt alegeri prezidenţiale din istoria Rusiei. La rezultatele din Rusia se vor adăuga şi buletinele de vot care provin din străinătate.

Din China până în Cuba, aliaţii preşedintelui rus Vladimir Putin au salutat imediat realegerea sa. "Realegerea dumneavoastră dovedeşte sprijinul deplin al ruşilor", a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, într-un mesaj de felicitare, potrivit televiziunii chineze de stat, CCTV. Ministerul de Externe chinez a transmis că este încrezător că relaţiile între cele două ţări "vor continua să avanseze".

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi "l-a felicitat sincer pe Vladimir Putin pentru victoria sa solidă şi realegerea în funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse", a informat agenţia oficială de ştiri IRNA.

Duminică seară, liderii din Venezuela, Nicaragua, Cuba şi Bolivia l-au felicitat la rândul lor pe Putin.

De partea cealaltă, în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în treilea an, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică seară că alegerile prezidenţiale ruse nu au "nicio legitimitate". Putin este "îmbătat de putere şi face tot ce poate pentru a conduce pentru totdeauna", a transmis el, pe reţelele de socializare. "Nu există şi nu poate exista legitimitate în acest simulacru de alegeri. Această persoană (Vladimir Putin - n.r.) ar trebui să fie judecată la Haga. De asta trebuie să ne asigurăm", a adăugat Zelenski.

Londra a deplâns absenţa unor alegeri "libere şi corecte" în Rusia, ministrul britanic de Externe, David Cameron, denunţând "organizarea ilegală a alegerilor pe teritoriul ucrainean, lipsa de opţiuni pentru alegători" şi "absenţa unei supravegheri independente a OSCE", Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Parisul şi-a exprimat regretul luni dimineaţă că, "încă o dată", nu au fost îndeplinite "condiţiile pentru alegeri libere, pluraliste şi democratice" în Rusia.

Germania a denunţat la rândul său scrutinul, spunând că a fost vorba de "alegeri fără opţiuni", ceea ce arată "acţiunea nefastă a lui Putin împotriva propriului popor".

De la Washington, Consiliul de Securitate de la Casa Albă a transmis, prin purtătorul său de cuvânt, că "este evident că alegerile nu sunt nici libere, nici corecte, dat fiind faptul că Putin a trimis la închisoare oponenţi politici şi i-a împiedicat pe alţii să candideze".

Citit 470 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2024 17:43

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de Gogu
    Marți, 19 Martie 2024 11:55
    82.79.117.***
    Rusia 1 - Restul lumii 0.
    0
    2
  • postat de Laur
    Luni, 18 Martie 2024 19:44
    5.13.215.***
    A avut ceva emoții dar a dovedit procentul lui Iliescu din 1990.
    1
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.