Maria Gabriel, desemnată să formeze un nou guvern în Bulgaria

Maria Gabriel, desemnată să formeze un nou guvern în Bulgaria
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ministrul de Externe bulgar Maria Gabriel, din partea formaţiunii GERB, de centru-dreapta, a acceptat luni să formeze un nou guvern, în urma demisiei premierului Nikolai Denkov, pe 5 martie, transmite Reuters.

Demisia lui Denkov a lăsat cale liberă partenerului de coaliţie GERB la conducerea guvernului, aşa cum fusese convenit în urma alegerilor de anul trecut.

GERB şi un bloc prooccidental condus de formaţiunea "Continuăm schimbarea", reprezentată de Denkov, au semnat anul trecut un acord conform căruia Maria Gabriel va prelua funcţia de prim-ministru după ce Denkov va încheia un mandat de nouă luni. "Accept acest mandat cu un simţ al responsabilităţii că Bulgaria are nevoie de stabilitate", le-a declarat luni reporterilor Maria Gabriel, fost comisar european pentru economia digitală şi, ulterior, pentru inovaţie, cercetare, educaţie şi tineret. Ea a precizat că partidul "Continuăm schimbarea" a cerut 24 de ore pentru discutarea detaliilor. "Sper că în următoarele 24 de ore vom finaliza acordul, nu avem diferende în legătură cu priorităţile ţării", a spus ea.

Anterior, în această lună, GERB a declarat că Maria Gabriel ar trebui să păstreze şi postul de ministru de Externe cât timp va conduce guvernul şi a sugerat ca rotaţia să se facă la fiecare 15 luni, în loc de nouă. La alegerile din aprilie 2023, GERB s-a plasat pe primul loc, câştigând 69 de mandate parlamentare din totalul de 240. Blocul condus de "Continuăm schimbarea" a obţinut 64 de mandate.

Citit 360 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2024 17:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.