Alertă de securitate în Franța, după atentatul de la Moscova

Alertă de securitate în Franța, după atentatul de la Moscova
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Franţa a crescut alerta de securitate naţională la nivelul maxim, după atacul terorist care a avut loc vineri seară la Moscova, a anunţat prim-ministrul francez Gabriel Attal, informează dpa.

Într-o postare pe reţeaua socială X, Attal a spus că această decizie, luată în timpul unei reuniuni a Consiliului de Apărare şi Securitate convocat de preşedintele francez Emmanuel Macron, vine în contextul în care gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul şi al ameninţării teroriste la adresa Franţei. "Dat fiind faptul că Stat Islamic a revendicat atacul (din Rusia) şi creşterea ameninţărilor care planează asupra ţării noastre, am decis să creştem nivelul sistemului Vigipirate la cel mai înalt nivel: urgenţă de atentat", a spus Attal.

Vigipirate este sistemul de alertă de securitate naţională din Franţa şi are trei niveluri, iar nivelul maxim poate fi stabilit imediat după un atac sau când un grup terorist identificat şi nelocalizat devine activ. Nivelul maxim de alertă este impus pentru o perioadă limitată de timp, în timpul gestionării crizei. Acest nivel permite atât o mobilizare excepţională a resurselor, precum şi difuzarea de informaţii ce ar putea proteja cetăţenii într-o situaţie de criză.

Cel puţin 137 de persoane au fost ucise după ce mai mulţi indivizi înarmaţi au deschis focul asupra spectatorilor de la sala de concerte Crocus City Hall, la nord-vest de Moscova, în seara zilei de vineri. Au fost arestaţi 11 suspecţi, inclusiv patru bărbaţi care se crede că ar fi fost implicaţi direct în atac. Cei patru ar fi fost capturaţi în regiunea rusă Briansk, care se învecinează cu Ucraina şi Belarus, şi au fost aduşi la Moscova pentru a fi interogaţi.

Stat Islamic Provincia Khorasan (ISKP), ramură a grupării Stat Islamic cu baza în Afganistan şi Pakistan, a revendicat atacul, însă autorităţile ruse nu au făcut deocamdată declaraţii oficiale asupra acestei revendicări. În schimb, preşedintele rus Vladimir Putin - fără a oferi dovezi - a sugerat că există "o pistă" ce arată implicarea Ucrainei, acuzaţii pe care Kievul le-a respins în mod ferm.

În paralel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat luni că este nepotrivit să facă vreun comentariu despre ancheta privind atentatul, transmite Reuters.

De asemenea, Kremlinul nu a făcut comentarii nici despre tratamentul la care au fost supuşi cei patru presupuşi atacatori. Preşedinţia rusă a precizat că nu ia parte la discuţiile despre utilizarea pedepsei cu moartea în legătură cu cei patru suspecţi. Aceştia sunt acuzaţi de terorism şi riscă închisoarea pe viaţă, a declarat tribunalul Basmanîi din Moscova, într-un comunicat. Arestul lor preventiv, care expiră pe 22 mai, poate fi prelungit până la judecarea lor, a cărei dată nu a fost încă stabilită.

Instanţa a difuzat imagini în care trei suspecţi sunt aduşi în sala de judecată încătuşaţi şi păziţi de poliţişti, apoi aşezaţi în cuşca de sticlă rezervată acuzaţilor. Al patrulea a sosit într-un scaun cu rotile, având ochii închişi.

Citit 343 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2024 16:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.