Pierderi uriașe pentru firmele străine care s-au retras din Rusia

Pierderi uriașe pentru firmele străine care s-au retras din Rusia
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Exodul din Rusia al corporaţiilor străine, începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active şi venituri pierdute, arată o analiză realizată de Reuters, pe baza comunicatelor şi a documentelor financiare emise de companii.

Volumul pierderilor a crescut cu o treime de la analiza precedentă, din august 2023, subliniind amploarea loviturii financiare cu care se confruntă lumea corporaţiilor după ofensiva Moscovei în Ucraina.

"În condiţiile în care invazia rusă continuă, pe fondul reducerii ajutorului militar occidental şi al varietăţii regimurilor de sancţiuni occidentale, companiile care încă vor să părăsească Rusia se vor confrunta probabil cu dificultăţi şi vor trebui să accepte deprecieri de active şi pierderi mai mari", a apreciat Ian Massey, şef al companiei de consultanţă S-RM.

Preşedintele Vladimir Putin, care tocmai a fost reales cu un scor zdrobitor, după o campanie electorală, care, susţine Occidentul, a fost incorectă şi nedemocratică, are acum un mandat reînnoit pentru a spori izolarea faţă de Occident, inclusiv prin confiscări de active şi presiuni politice, a adăugat Massey.

Rusia a înăsprit cerinţele pentru firmele străine care doresc să părăsească piaţa internă ca represalii pentru ofensiva Moscovei în Ucraina. O comisie specială a Guvernului rus trebuie să aprobe toate tranzacţiile majore care implică firme din ţări etichetate "neprietenoase". În plus, grupurile străine trebuie să-şi vândă activele cu o reducere de cel puţin 50 la sută faţă de preţul pieţei şi să plătească statului rus minimum 10 la sută din valoarea estimată a activului în cauză. Măsura a fost numită "o taxă de ieşire" de către Washington. În plus, este necesară aprobarea personală a preşedintelui rus Vladimir Putin pentru toate tranzacţiile din sectoare strategice, precum energia şi finanţele.

Până acum în acest an, au fost anunţate vânzări ale activelor deţinute de Shell, HSBC, Polymetal International şi Yandex NV, totalizând aproape 10 miliarde de dolari, la discounturi care ating 90 la sută. Danone anunţase săptămâna trecută că a primit aprobare pentru vânzarea activelor din Rusia, pierderile totale ajungând la 1,3 miliarde de dolari.

Au ieşit de pe piaţa rusă aproximativ 1.000 de companii, deşi sute de firme, inclusiv Auchan şi Benetton, încă operează ori şi-au suspendat afacerile, conform analizelor Yale School of Management.

În urma sancţiunilor impuse după lansarea invaziei asupra Ucrainei, statele blocului comunitar, împreună cu cele din G7, au blocat accesul Rusiei la circa 300 miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur. Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de circa 190 miliarde de euro, cea mai mare parte a acestei sume fiind depozitată în Belgia sub formă de titluri de valoare şi sume cash, iar casa de compensare Euroclear se ocupă de gestionarea acestor active.

Citit 303 ori Ultima modificare Joi, 28 Martie 2024 16:35

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro