Trei fii ai liderului Hamas, uciși într-un bombardament israelian

Trei fii ai liderului Hamas, uciși într-un bombardament israelian
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Armata israeliană a confirmat că a ucis, într-un bombardament în Gaza, trei fii ai liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, pe care i-a identificat drept militanţi ai grupării islamiste palestiniene, informează EFE.

"Forţele aeriene israeliene au atacat trei agenţi militari ai Hamas care desfăşurau activităţi teroriste în centrul Fâşiei Gaza", au transmis forţele armate israeliene (IDF), într-un comunicat, care confirmă că presupuşii militanţi erau Amir, Mohammad şi Hazem Haniyeh, fiii şefului biroului politic al Hamas, care trăieşte de ani de zile în exil în Qatar.

Cu puțin timp înainte, însuși Ismail Haniyeh confirmase că trei dintre fiii săi au murit miercuri într-un bombardament israelian, în timp ce își vizitau rudele, în nord-vestul orașului Gaza. Cei trei au murit când automobilul în care se aflau a fost lovit de o bombă, în tabăra Al-Shati din Gaza. Alături de ei au murit şi doi nepoţi ai lui Haniyeh, iar un altul a fost rănit.

Liderul Hamas a declarat televiziunii Al-Jazeera că moartea fiilor săi nu va schimba poziţia organizaţiei pe care o conduce la negocierile cu Israelul de la Cairo. "Cererile noastre sunt clare şi precise şi nu vom face concesii în privinţa lor. Inamicul este rupt de realitate dacă crede că atacându-mi fiii, în punctul culminant al negocierilor şi înainte ca mişcarea să îşi trimită răspunsul, va presa Hamas să îşi schimbe poziţia", a afirmat el. "Sângele fiilor mei nu este mai scump decât sângele poporului nostru", a mai spus Haniyeh.

Fiul său cel mai mare, Abdel-Salam Haniyeh, a confirmat pe Facebook moartea fraţilor săi. "Îi mulţumim lui Allah pentru martiriul fraţilor mei Hazem, Amir şi Mohammad şi al copiilor lor", a transmis el.

Locuinţa familiei a fost distrusă de un bombardament israelian încă din noiembrie 2023.

Ismail Haniyeh conduce Hamas din 2017. A călătorit între Turcia şi Doha, capitala emiratului, evitând restricţiile de deplasare impuse de Israel în Fâşia Gaza şi reuşind astfel să acţioneze ca negociator în cele mai recente tratative de armistiţiu, precum şi să comunice cu Iranul, principalul aliat al Hamas.

Israelul îi consideră terorişti pe toţi liderii Hamas şi îi acuză că dirijează organizaţia teroristă. Reuters menţionează însă că nu este clar cât de informat a fost Haniyeh despre atacul din 7 octombrie al Hamas pe teritoriul israelian, în urma căruia s-a declanşat războiul din Gaza. Planul de atac întocmit de consiliul militar al organizaţiei a fost ţinut atât de secret, încât unii oficiali ai Hamas au părut şocaţi de momentul şi amplitudinea operaţiunii.

Noile evenimente au avut loc într-un moment în care Hamas studiază cea mai recentă propunere de armistiţiu rezultată în urma negocierilor de la Cairo, care, potrivit presei israeliene, ar permite eliberarea a 40 de ostatici din Gaza în schimbul unei încetări temporare a focului şi al eliberării a sute de prizonieri palestinieni. Acordul nu include întoarcerea palestinienilor strămutaţi la casele lor sau retragerea completă a forţelor israeliene, cereri-cheie ale grupării islamiste.

Citit 396 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2024 17:16

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro