Palestina, recunoscută oficial de unele state europene

Palestina, recunoscută oficial de unele state europene
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Norvegia, Irlanda şi Spania şi-au anunţat miercuri deciziile coordonate de a recunoaşte oficial Palestina de la 28 mai în speranţa de a determina şi alte ţări să procedeze la fel, într-un moment în care soluţia a două state este "în pericol" în plin război în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store a fost primul care a anunţat recunoaşterea Palestinei de la 28 mai, lansând cu acest prilej "un apel puternic" la alte ţări să procedeze la fel.

Salutând o "zi istorică", omologul său irlandez Simon Harris a urmat la puţin timp după aceea, precizând că "fiecare dintre noi va face paşii naţionali care sunt necesari pentru a da efect acestei decizii".

Premierul spaniol Pedro Sanchez, una dintre vocile cele mai critice faţă de operaţiunea militară lansată de Israel în Fâşia Gaza, a declarat că "premierul Netanyahu nu are un plan de pace pentru Palestina”. "Să lupţi împotriva grupării teroriste Hamas este legitim şi necesar după 7 octombrie, dar Netanyahu provoacă atâta durere, distrugere şi resentiment în Gaza şi în restul Palestinei că soluţia celor două state este în pericol", a mai spus el.

Potrivit evidenţei Autorităţii palestiniene, 142 de ţări din cele 193 de state membre ONU au recunoscut până în prezent acest stat.

Iniţiativei comune a Spaniei, Irlandei şi Norvegiei li s-ar putea alătura curând şi alte ţări europene. În martie, la Bruxelles, liderii sloven şi maltez au semnat un comunicat comun cu cei de la Madrid şi Dublin în care cele patru ţări îşi exprimau dorinţa de a recunoaşte Palestina.

Citit 222 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Mai 2024 16:56

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro