Președintele Macron, vizită-fulger în Noua Caledonie

Președintele Macron, vizită-fulger în Noua Caledonie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a început joi vizita-fulger în Noua Caledonie exprimându-şi speranţa privind o întoarcere "cât mai curând posibil (...) la pace, la calm, la securitate", la peste o săptămână de la începutul violenţelor fără precedent în 40 de ani în arhipelagul francez din Pacificul de Sud, relatează AFP.

Macron a spus că vrea să fie "alături de populaţie şi o revenire cât mai curând posibil la pace, calm şi securitate. Este principala prioritate".

Însoţit de miniştrii de Interne, al Apărării şi al Teritoriilor de peste mări, preşedintele francez a discutat timp de peste trei ore şi jumătate cu aleşi şi actori economici din arhipelag, pe care violenţele şi distrugerile l-au adus într-o situaţie de criză.

Macron a exclus ca întoarcerea la calm să se facă printr-un "pas înapoi instituţional". "Totuşi, trebuie să aducem părţile implicate în jurul mesei", a pledat el.

De la începutul violenţelor în arhipelagul francez, şase persoane au fost ucise, între care doi jandarmi. Circa 86 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi, potrivit ministrului de Interne Gérald Darmanin. În vizită la un comisariat din centrul Nouméa, Emmanuel Macron s-a referit la o "mişcare de insurecţie absolut fără precedent" pe care nimeni nu a anticipat-o "cu acest nivel de organizare şi de violenţă".

Vizita-surpriză a lui Macron are loc în condiţiile în care se înmulţesc, inclusiv în cadrul majorităţii prezidenţiale, apelurile la amânarea proiectului de lege privind corpul electoral din acest teritoriu, respins de tabăra pro independență şi care se află la originea revoltelor.

Citit 218 ori Ultima modificare Joi, 23 Mai 2024 17:15

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro