Patru nave rusești - inclusiv un submarin cu propulsie nucleară și o fregată - au sosit în Cuba, în ceea ce este văzut ca o demonstrație de forță pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina. Navele sunt ancorate în Golful Havana - la aproximativ 90 de mile (145 km) de statul american Florida.
Ministerul rus al Apărării spune că fregata Amiral Gorshkov și submarinul Kazan sunt ambele purtătoare de arme avansate, inclusiv rachete hipersonice Zircon. Înainte de a ajunge în Cuba, navele au efectuat exerciții cu rachete în Atlantic. Dar Ministerul de Externe al Cubei spune că niciuna dintre nave nu are arme nucleare la bord, iar vizita de cinci zile nu reprezintă o amenințare pentru regiune.
Oficialii americani spun că monitorizează îndeaproape vizita. Marina SUA a folosit și drone maritime pentru a urmări navele rusești pe măsură ce se apropiau de Cuba, relatează CBS, partenerul american al BBC.
Navele rusești au intrat în golful Havana, flancate de nave de sprijin mai mici, întâmpinate cu un salut de 21 de salve de tun. Într-o declarație, ministrul rus al Apărării a declarat că vizita a fost neoficială, permițând echipajelor navelor „să se odihnească și să se familiarizeze cu atracțiile locale”.
În paralel, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său cubanez Bruno Rodriguez s-au întâlnit la Moscova. Ministerul cubanez de Externe anunţă că Bruno Rodriguez i-a transmis lui Serghei Lavrov ”respingerea de către Guvernul său a expansiunii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) către frontiera rusă care”, în opinia sa, ”a condus la conflictul actual din Europa între Moscova şi Kiev”. El a cerut ”o soluţie diplomatică, constructivă şi realistă a crizei în regiune”.
În mai, preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel a efectuat o vizită la Moscova, unde a asistat împreună cu omologul său rus Vladimir Putin la o defilare care a marcat victoria sovietică împotriva nazismului în 1945, pe fondul unor tensiuni cu puteri din Occident în Războiul din Ucraina.
Relaţiile politice între cele două foste aliate în Războiul Rece s-au intensificat în urma unei întâlniri la nivel prezidenţial la Moscova, în 2022.
Rusia a mai trimis nave de război în Cuba în trecut, iar cele două națiuni sunt aliate de lungă durată - dar momentul acestor exerciții iese în evidență. Venind pe fondul tensiunilor crescânde cu privire la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, operațiunea este interpretată de unii ca un zăngănit de săbii de către Moscova. Cu siguranță, gestul pare să trimită un mesaj destul de clar de la Kremlin la Washington despre ceea ce ei consideră că se amestecă în curtea lor.
Vizita este un simbol important de sprijin pentru guvernul comunist din Cuba și aliatul său socialist, Venezuela, unde navele de război ar putea naviga după ce vor termina la Havana.
Din perspectiva SUA, oficialii au indicat că sunt la curent cu această vizită – dar nu consideră că aceasta reprezintă o amenințare pentru SUA, adăugând că înțelegerea lor a fost că submarinul cu propulsie nucleară nu transporta arme nucleare.