Un atentat care va schimba cursul campaniei electorale din SUA

Un atentat care va schimba cursul campaniei electorale din SUA
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Fostul preşedinte american Donald Trump este în siguranţă, au anunţat Secret Service şi reprezentanții campaniei sale, după ce mai multe focuri de armă au răsunat la un miting din Pennsylvania al candidatului republican la preşedinţie. O înregistrare video îl arată pe Trump făcând o grimasă şi ridicând o mână la urechea dreaptă, care sângera, scrie News.ro

Donald Trump a fost coborât de urgență de pe scenă, după ce au izbucnit focuri de armă la un miting politic din Pennsylvania, într-o aparentă tentativă de asasinat, relatează BBC. Atacatorul, un tânăr de 20 de ani, a fost împușcat. De asemenea, un spectator a murit și alți doi au fost grav răniți.

"În acest moment, este mai important ca niciodată să rămânem uniți", a spus Trump după ce a fost rănit, adăugând că "nu ne vom teme". Trump spune că a fost împușcat în ureche, descriind un "glonț care i-a sfâșiat pielea", notează G4Media.

Serviciul Secret al SUA nu a fost pregătit pentru un astfel de atentat, a declarat fostul consilier juridic de la Casa Albă, Richard Painter, pentru BBC World. Atacatorul în vârstă de numai 20 de ani a fost ucis de forțele de intervenție, însă apropiații lui Trump nu își pot explica motivul pentru care lui Trump nu i s-a asigurat o mai largă protecție, mai ales în contextul campaniei sale pentru alegerile prezidențiale. "Este uimitor cum un tânăr poate cumpăra oricând o armă automată în Statele Unite, dar nu și bere", a comentat Painter.

Autorităţile au anunţat decesul a două persoane, una dintre ele fiind cea care a deschis focul şi care a fost împuşcată de Secret Service. FBI a calificat împuşcăturile de la mitingul de sâmbătă seară drept o tentativă de asasinat. Bărbatul care a încercat să îl ucidă pe Donald Trump este Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, a anunţat ulterior FBI.

Evenimentul a stârnit reacţii puternice atât în SUA, cât şi pe plan internaţional şi este de natură să schimbe cursul campaniei electorale din SUA. Preşedintele Joe Biden a discutat cu Donald Trump, după ce acesta a fost rănit.

Americanii, îngrijorați că violențele politice ar putea continua

Atacul asupra lui Trump a sporit îngrijorările că violenţele politice ar putea continua în timpul campaniei alegerilor prezidențiale şi după alegeri, relatează Reuters, citată de G4Media. Îngrijorările reflectă în parte polarizarea electoratului, Statele Unite părând puternic divizate între două tabere cu viziuni politice şi sociale divergente.

"Acest act oribil de violenţă politică la un miting electoral paşnic nu îşi are locul în această ţară şi ar trebui condamnat în unanimitate şi cu fermitate", a declarat preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson. La rândul său, liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, s-a declarat îngrozit de cele întâmplate şi uşurat că Trump este în siguranţă. "Violenţa politică nu îşi are locul în ţara noastră", a spus şi el.

Echipa de campanie a lui Joe Biden şi-a suspendat publicitatea la televiziune şi a întrerupt toate celelalte comunicări externe, a declarat un oficial al campaniei.

"Reagan a crescut cu 22% în sondaje după tentativa de asasinat"

Atacul de sâmbătă, prima oară când un președinte american este împușcat de la tentativa de asasinat din 1981 asupra președintelui republican Ronald Reagan, ar putea schimba total cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, în condițiile în care Trump și Biden erau relativ aproape în sondaje până acum.

"Din ce îmi aduc aminte, Reagan a crescut cu 22 de procente în sondaje după tentativa de asasinat. Este probabil ca la alegeri să fie consemnată o victorie zdrobitoare (a lui Trump). Asta reduce probabil incertitudinile", a declarat Nick Ferres, director de investiții la Vantage Point Asset Management, citat de HotNews.

Patru președinți uciși, mai multe atentate eșuate

Tentativa de asasinare a lui Donald Trump face parte dintr-o istorie a violenţei politice în America, scrie AFP, preluată de News.ro. Istoria SUA este marcată de asasinarea a patru preşedinţi în timpul mandatului.

Preşedintele Abraham Lincoln a fost ucis în 1865, în loja sa de la Teatrul Ford din Washington, de către un actor, John Wilkes Booth.

A doua victimă a fost James Garfield, cel de-al 20-lea preşedinte al SUA, care a murit în urma atacului comis la 2 iulie 1881, în gara Washington, de către Charles Guiteau, un avocat disperat să îşi găsească un loc de muncă în calitate de funcţionar public.

Pe 6 septembrie 1901, în timp ce primea demnitari la Expoziţia Panamericană de la Buffalo, William McKinley, cel de-al 25-lea preşedinte al Statelor Unite, a fost rănit de un anarhist care a tras mai multe gloanţe. El a murit din cauza rănilor câteva zile mai târziu.

Pe 22 noiembrie 1963, John Fitzgerald Kennedy (JFK) a fost asasinat la Dallas. Cel de-al 35-lea preşedinte al SUA a fost declarat mort la spital.

Franklin Delano Roosevelt a scăpat la limită de o tentativă de asasinat în 1933, la fel ca Gerald Ford, care a supravieţuit la două tentative de asasinat, în 1975, ambele în California. Pe 30 martie 1981, preşedintele Ronald Reagan a fost grav rănit de un bărbat dezechilibrat, John Hinckley Jr, în timp ce părăsea Hotelul Hilton din Washington. A rămas în spital timp de 12 zile.

Fratele lui JFK, Robert Kennedy, "Bobby", senator de New York, care făcea campanie în acel an pentru preşedinţia SUA, a fost împuşcat mortal într-un hotel din Los Angeles în 1968. Câţiva ani mai târziu, în 1972, George Wallace, care făcea campanie pentru nominalizarea democraţilor, a fost ţinta unei tentative de asasinat într-un centru comercial din Maryland, care l-a lăsat paralizat pe viaţă.

Citit 636 ori Ultima modificare Duminică, 14 Iulie 2024 16:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.