Patrulă de bombardiere strategice ruso-chineză, lângă Alaska

Patrulă de bombardiere strategice ruso-chineză, lângă Alaska
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Bombardiere strategice rusești și chinezești cu capacitate nucleară au patrulat joi în apropierea statului american Alaska, în Pacificul de Nord și Arctica, au anunțat cele două țări, o mișcare care a determinat Statele Unite și Canada să trimită avioane de luptă, scrie Reuters, citată de Mediafax.

Bombardierele strategice rusești Tu-95MS „Bear” și bombardierele strategice chinezești Xi'an H-6 au luat parte la patrule deasupra mărilor Chukchi și Bering și a Pacificului de Nord, a declarat Ministerul rus al Apărării. „În timpul zborului, echipajele rusești și chinezești au cooperat în noua zonă de operațiuni comune în timpul tuturor etapelor patrulei aeriene”, a declarat ministerul rus într-un comunicat. „În unele etape ale traseului, grupul aerian a fost însoțit de luptători din țări străine”, a precizat acesta.

Pe parcursul zborului de cinci ore, bombardierele rusești și chinezești au fost escortate de avioane de luptă rusești Sukhoi Su-30SM și Su-35S. Nu a fost încălcat niciun spațiu aerian străin, a declarat Rusia.

Un oficial american din domeniul Apărării a subliniat că este prima dată când aeronave ale celor două ţări au fost interceptate în timp ce operau împreună, relatează CNN, preluată de News.ro.

Bombardierele au rămas în spaţiul aerian internaţional în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska şi "nu au fost considerate o ameninţare", potrivit unui comunicat al Comandamentului nord-american de apărare aerospaţială (NORAD), format de SUA şi Canada. Avioanele nu au intrat în spaţiul aerian suveran al SUA sau Canadei, a precizat NORAD. De asemenea, este pentru prima dată când bombardierele H-6, care sunt un derivat al bombardierelor sovietice mai vechi, au intrat în ADIZ Alaska, a declarat oficialul din domeniul Apărării. 

Zborurile rusești în ADIZ din Alaska nu sunt neobişnuite. În mai, Rusia a zburat cu patru aeronave în ADIZ din Alaska, ceea ce NORAD a declarat la momentul respectiv că "se întâmplă în mod regulat". Dar prezenţa avioanelor chinezești pare a fi o evoluţie nouă.

Citit 693 ori Ultima modificare Joi, 25 Iulie 2024 17:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.