Ucraina: Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare

Ucraina: Iulia Timoşenko a fost condamnată la şapte ani de închisoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Opozanta ucraineană Iulia Timoşenko, fost prim-ministru al Ucrainei, a fost găsită vinovată de abuz de putere, marţi, de un tribunal din Kiev, şi condamnată la şapte ani de închisoare, a anunţat judecătorul Rodion Kireev.

"Tribunalul a decis să o declare pe Iulia Volodimirovna Timoşenko vinovată şi să o condamne la şapte ani de închisoare", a notat judecătorul în sentinţa sa, care îi interzice de asemenea opozantei să exercite funcţii oficiale timp de trei ani.

"În ianuarie 2009, Iulia Timoşenko, fiind prim-ministru (...) şi-a folosit autoritatea şi prerogativele în scopuri infracţionale, comiţând acte care depăşesc clar drepturile şi autoritatea sa", a afirmat anterior judecătorul Rodion Kireev.

Judecătorul a început să citească verdictul în jurul orei 6.00 GMT (9.00, ora României), rezumând faptele reproşate acuzatei, judecată pentru abuz de putere în cazul semnării unor contracte în domeniul gazelor cu Rusia, în 2009.

Magistratul a subliniat că aceste acorduri au costat scump compania publică ucraineană de hidrocarburi Naftogaz. "Aceste acorduri au avut consecinţe dure pentru Naftogaz, (pierderi) de 1,5 miliarde de grivne", echivalentul a circa 190 de milioane de dolari, a declarat el.

Aflată în arest preventiv de la 5 august, Timoşenko a fost judecată pentru că a semnat în 2009, fără autorizarea Guvernului pe care îl conducea, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor, considerate defavorabile Ucrainei.

Aceste contracte au pus capăt unui conflict între Kiev şi Moscova, care a perturbat grav aprovizionările cu gaz rusesc ale Uniunii Europene.

Parchetul a cerut şapte ani de închisoare împotriva Iuliei Timoşenko, în timp ce apărarea a pledat pentru eliberarea ei, denunţând un proces "politic" şi absenţa unui delict.

Uniunea Europeană, cu care Ucraina speră să semneze un acord de asociere, a criticat în mod repetat aceste acuzaţii şi a avertizat că o condamnare a opozantei ar avea consecinţe negative asupra relaţiilor dintre Kiev şi UE.

Citit 2141 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2011 19:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.