O victorie cât o înfrângere pentru proeuropenii din Republica Moldova

O victorie cât o înfrângere pentru proeuropenii din Republica Moldova
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cetăţenii Republicii Moldova au aprobat duminică "la mustaţă" principiul aderării ţării lor la Uniunea Europeană, dar rezultatul extrem de strâns reprezintă un afront pentru preşedinta proeuropeană Maia Sandu, care a răspuns criticând ingerinţa străină, comentează luni AFP.

În prima sa reacţie oficială, în plină noapte, şefa statului a denunţat "un atac fără precedent la adresa democraţiei" şi a promis că "nu va ceda". "Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate", a declarat presei Maia Sandu.

Kremlinul a cerut imediat "dovezi" cu privire la aceste "acuzaţii grave", în timp ce a denunţat "anomalii" în numărarea voturilor la referendumul pentru modificarea Constituţiei.

În acelaşi timp, Maia Sandu, în vârstă de 52 de ani, care candidează pentru un al doilea mandat de preşedinte, s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale, dar se pregăteşte pentru un al doilea tur dificil.

După o lungă cursă în frunte a taberei "Nu", tabăra proeuropeană care a spus "Da" la referendumul pentru modificarea Constituţiei a preluat conducerea în Republica Moldova, luni dimineaţa, cu doar câteva mii de voturi, graţie diasporei, după numărarea a peste 99 la sută din buletinele de vot. Potrivit rezultatelor preliminare centralizate de Comisia Electorală Centrală după numărarea voturilor din 99,77 la sută din totalul celor 2.219 secţii de votare, puţin peste 50 la sută dintre participanţii la referendum - mai exact 50,46 la sută - au răspuns cu "Da" la întrebarea "Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?", în timp ce 49,54 la sută s-au opus acestei iniţiative.

Maia Sandu, care a întors spatele Moscovei după invadarea Ucrainei şi a dus candidatura ţării sale la Bruxelles, convocase acest referendum pentru a-şi valida strategia şi pentru a determina "destinul" acestei foste republici sovietice de 2,6 milioane de locuitori, notează AFP. Dar lucrurile nu au ieșit așa cum își dorea tabăra proeuropeană. Această victorie strânsă, fără a pune în discuţie negocierile de aderare, slăbeşte într-un fel imaginea proeuropeană a populaţiei şi leadershipul Maiei Sandu.

Într-un mediu geopolitic complicat, cu Ucraina în război şi Georgia acuzată de derivă autoritară prorusă, Republica Moldova a dat Bruxellesului motive de speranţă. După acest pas înapoi, însă, succesul lui Sandu în turul doi, pe 3 noiembrie, este departe de a fi asigurat.

Cu 42 la sută din voturi obţinute, Sandu este cu mult înaintea lui Alexandr Stoianoglo (26 la sută), un fost procuror în vârstă de 57 de ani, susţinut de socialiştii proruşi. Dar Stoianoglo poate conta pe rezervele de vot ale unui număr mare de candidaţi mai puţin importanţi, iar capcana teribilă a "Toţi împotriva lui Sandu" riscă să se strângă în jurul preşedintei în exerciţiu.

Cele două voturi, pentru alegerile prezidenţiale şi pentru referendum, au fost văzute ca un test al angajamentului Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană şi de a ieşi de pe orbita Moscovei.

Citit 755 ori Ultima modificare Luni, 21 Octombrie 2024 16:52

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de Ion
    Joi, 24 Octombrie 2024 06:15
    5.13.159.***
    Mda, naspa pentru UE, au cam cheltuit bani sperand sa mai anexeze inca un teritoriu / tara, dar se pare ca mai sunt si altii interesati,,, La fel ca in Ucraina. Sper sa nu se ajunga la paruiala si aici,
    6
    0
  • postat de Gogu
    Marți, 22 Octombrie 2024 11:09
    82.79.117.***
    Victorie trasa de par... Dragostea cu sila e viol-nu iubire, parca asa ne invata UE. Modelul de alegeri castigate cu diaspora inca da rezultate si pe langa Romania.
    11
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.