În Statele Unite s-a dat și la urne startul alegerilor prezidențiale, cruciale pentru întreaga scenă internațională. Donald Trump și Kamala Harris au prezis amândoi că vor câștiga, în timpul campaniei electorale desfășurate în Pennsylvania și în alte state în curs de dispută, în ultima zi a cursei electorale, care se anunță a fi extrem de strânsă.
Campania a fost marcată de răsturnări de situație: două tentative de asasinat și o condamnare penală pentru fostul președinte republican Trump, precum și ascensiunea surprinzătoare a vicepreședintei democrate Harris în fruntea listei după ce președintele Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, a renunțat la candidatura pentru realegere sub presiunea propriului partid. Din martie, s-au cheltuit peste 2,6 miliarde de dolari pentru a influența opinia alegătorilor, potrivit AdImpact, o companie de analiză.
Cu toate acestea, sondajele de opinie arată că Trump, 78 de ani, și Harris, 60 de ani, sunt practic la egalitate. Este posibil ca învingătorul să nu fie cunoscut decât după câteva zile de la votul de marți, deși Trump a semnalat deja că va încerca să lupte împotriva oricărei înfrângeri, așa cum a făcut în 2020.
Ambii candidați au prezis victoria în timp ce se aflau în Pennsylvania pentru a-și îndemna susținătorii care nu au votat încă să se prezinte la vot în ziua alegerilor. Statul oferă cea mai mare cotă de voturi în Colegiul Electoral dintre toate cele șapte state care se așteaptă să determine rezultatul.
De asemenea, Trump a mers în Carolina de Nord și Michigan în ultima zi de campanie și urma să se întoarcă la casa sa din Palm Beach, Florida, pentru a vota și a aștepta rezultatele alegerilor.
Harris a programat cinci opriri de campanie în Pennsylvania, inclusiv în două orașe pe care le-a vizitat și Trump, Reading și Pittsburgh. Ea a încheiat ziua în Philadelphia, cu un eveniment plin de vedete la "treptele Rocky" ale Muzeului de Artă din Philadelphia, locul unei scene celebre din filmul "Rocky". "În seara aceasta, vom termina așa cum am început: cu optimism, cu energie, cu bucurie", a spus Harris, prezicând una dintre cele mai strânse alegeri din istoria Statelor Unite.
Trump a condus al patrulea și ultimul său miting după miezul nopții în fața unei arene pline în Grand Rapids, Michigan, a treia alegere prezidențială la rând în care a folosit orașul pentru ultimul său eveniment. El a promovat temele sale emblematice de creștere a securității frontierelor, atacând în același timp bilanțul economic al anilor Biden-Harris.
Acesta a fost, de asemenea, probabil ultimul miting de campanie din cariera sa, deoarece a declarat că nu intenționează să candideze din nou la președinție în cazul în care nu va reuși să obțină această funcție în alegerile de marți. "Acesta este ultimul", a spus Trump, estimând că a organizat 930 de mitinguri de când și-a început prima campanie, în 2015.
Trump și aliații săi, care susțin că înfrângerea sa din 2020 a fost rezultatul unei fraude, au petrecut luni întregi pregătind terenul pentru a contesta din nou rezultatul în cazul în care vor pierde. Trump a promis "răzbunare" dacă va fi ales, a vorbit despre urmărirea penală a rivalilor săi politici și i-a descris pe democrați drept "inamicul din interior".