Înlăturarea preşedintelui sirian Bashar al-Assad a zdruncinat credibilitatea preşedintelui rus Vladimir Putin în rândul aliaţilor săi, susţine Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, conform dpa.
Sfârşitul regimului de două decenii al lui Assad a fost o "înfrângere politică strategică pentru Moscova şi a aruncat Kremlinul într-o criză, în timp ce încearcă să-şi păstreze prezenţa militară strategică în Siria", a scris ISW, în ultimul său raport, prezentat duminică.
După ce au măturat oraşe mari precum Alep, Hama şi Homs în doar câteva zile, rebelii islamişti au intrat duminică în Damasc, au declarat răsturnarea guvernului Assad şi au proclamat capitala eliberată. "Incapacitatea sau decizia Rusiei de a nu întări regimul lui Assad în timp ce ofensiva opoziţiei siriene înregistra avansuri rapide va dăuna credibilităţii Rusiei ca partener de securitate sigur şi eficient în întreaga lume, ceea ce la rândul său va afecta negativ capacitatea lui Putin de a obţine sprijin pentru lumea multipolară dorită", se arată în analiza ISW.
ISW a adunat "indicii puternice" că Rusia a stabilit condiţii pentru evacuarea activelor sale militare din Siria şi că prezenţa militară rusă nu este sigură. "Chiar dacă Rusia îşi menţine unele sau toate bazele în Siria, este o pierdere geopolitică majoră pentru Moscova, deoarece prezenţa continuă a Rusiei în Siria va fi la mila grupurilor de opoziţie siriene, pe care Kremlinul obişnuia să le numească teroriste", a subliniat ISW. Kremlinul ar fi obținut pe 8 decembrie un acord cu lideri nespecificați ai opoziției siriene pentru a asigura securitatea bazelor militare ruse din Siria, însă detaliile acestui acord și longevitatea sa rămân neclare, având în vedere situația politică volatilă și în evoluție rapidă. Un acord de securizare a bazei aeriene Hmeimim din provincia Latakia și a bazei navale de la Tartus de pe coastă ar fi o veste bună pentru Moscova. Baza de la Tartus este singurul centru de reparații și de realimentare din Marea Mediterană al Rusiei, iar Moscova a folosit Siria ca punct de plecare pentru a-și transporta contractorii militari în și din Africa. Pierderea bazei Tartus ar fi o lovitură serioasă pentru capacitatea Rusiei de a-și proiecta puterea în Orientul Mijlociu, Marea Mediterană și Africa, spun analiștii militari occidentali.
În acest timp, sirieni bucuroşi s-au adunat luni în Piaţa Omeiazilor din centrul capitalei Damasc, pentru a sărbători căderea preşedintelui Bashar al-Assad, după ce interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii impusă de rebeli a fost ridicată, au declarat jurnalişti AFP.
Assad a părăsit Siria, dumincă, la bordul unui avion militar, a transmis Ministerul rus de Externe, fără a oferi nicio informaţie despre locul unde se află fostul său aliat. Pe de altă parte, preşedinţia rusă a refuzat luni să confirme prezenţa lui Bashar al-Assad în Rusia, după ce agenţiile de ştiri ruse, citând o sursă de la Kremlin, au relatat că liderul sirian s-ar fi refugiat acolo cu familia sa, informează AFP. "Nu am nimic să vă spun despre deplasările preşedintele Assad", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că "nu există nicio întâlnire (planificată între Putin şi Assad) pe agenda oficială a preşedintelui rus". Potrivit lui Peskov, "întreaga lume a fost surprinsă de ceea ce s-a întâmplat" în Siria. "Nu facem excepţie", a subliniat el.