Kremlinul a anunțat că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și Iuri Ușakov, consilier pe probleme de politică externă al președintelui Vladimir Putin, vor participa marți în Arabia Saudită la discuții cu oficiali americani privind restabilirea relațiilor dintre SUA și Rusia.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus presei că întâlnirea va fi, de asemenea, dedicată pregătirii pentru posibile discuții de pace privind Ucraina, transmite Reuters. Lavrov și Ușakov vor zbura la Riad luni, a adăugat el. Peskov a răspuns cu „nu comentez” când a fost întrebat dacă la discuțiile cu delegația americană va participa și șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, Kirill Dmitriev. Întrebarea a venit în condițiile în care o sursă de la Riad a spus pentru Reuters că în discuții va fi inclus și Dmitriev, un fost bancher la Goldman Sachs, educat în SUA. Dmitriev, 49 de ani, este un bancher de investiții care a studiat la Harvard și Stanford în anii 1990. A lucrat la firmele americane Goldman Sachs și McKinsey înainte de a se întoarce la Moscova. De asemenea, Peskov a refuzat luni să comenteze când a fost întrebat dacă Putin și Donald Trump se vor întâlni față în față în Arabia Saudită la sfârșitul acestei luni.
Secretarul de stat american Marco Rubio a ajuns luni dimineață în Arabia Saudită, unde se va întâlni cu oficialii ruși pentru prima fază a discuțiilor privind încheierea războiului din Ucraina.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus luni orice concesii teritoriale către Ucraina, așezându-se pe o poziție inițială dură înainte de discuțiile de marți cu delegația trimisă de Donald Trump în Arabia Saudită. Lavrov a declarat că nu se va vorbi despre concesii teritoriale către Ucraina. „Concesiile teritoriale către ceea ce se numește acum Ucraina au fost făcute de conducerea sovietică în timpul formării URSS”, a declarat Lavrov, ironizând apoi oferta ucraineană de a încheia un acord care să ofere Statelor Unite acces la minerale rare. „Cum ar trebui să cedăm teritorii - cu populație rusă sau cu metale rare?” a spus el.
În paralel, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat că Uniunea Europeană (UE) trebuie să participe la negocierile cu Rusia privind încheierea războiului din Ucraina și pentru a desena viitoarea arhitectură de securitate a Europei. Pledoaria lui Costa a fost făcută înainte ca lideri „ai principalelor țări europene” să participe, luni, la Paris, la un summit extraordinar pentru a aborda securitatea și apărarea continentului și după ce reprezentanți ai Statelor Unite și Rusiei au anunțat că se pregătesc să înceapă discuțiile privind războiul din Ucraina în Arabia Saudită. „Dacă (președintele SUA Donald) Trump dorește cu adevărat ca europenii să-și asume o responsabilitate mai mare pentru propria lor securitate, atunci, desigur, europenii trebuie să joace un rol-cheie în proiectarea noii arhitecturi de securitate”, a declarat Costa. „Nu este vorba doar despre Ucraina”, a insistat Costa, care reprezintă cei 27 de lideri ai blocului european. „Negocierile privind noua arhitectură de securitate trebuie să țină cont de faptul că Rusia este o amenințare globală, nu doar o amenințare pentru Ucraina”, a spus el.
Sâmbătă, trimisul lui Trump în Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că țările europene nu vor avea un loc la masa negocierilor, dar opiniile lor ar putea fi luate în considerare.